Министар Шеранић у Бијељини: Пратимо епидемиолошку ситуацију :: Semberija INFO ::

 

Министар Шеранић у Бијељини: Пратимо епидемиолошку ситуацију


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић током радне посјете Бијељини, састао се са градоначелником Мићом Мићићем, а разговарано је о раду Штаба за ванредне ситуације, епидемиолошкој ситуацији, почетку школске године и предстојећим изборима.

- Епидемилошка ситуација је и даље компликована, иако је мањи број болесника у ковид  болници. Мањи је и број новозаражених особа, а за сада имамо 79 активних ковид 19. Градски штаб за ванредне ситуације одржао је до сада 66 сједница,  све мјере смо усаглашавали са републичким Штабом за ванредне ситуације,  а тако настављамо и даље.“, рекао је Мићић и нагласио да је Град Бијељина урадио све што је било потребно како би се спријечило обољевање  грађана.

- Град Бијељина је од почетка пандемије издвојио 1.605.000 КМ, од чега је највише дато Болници и Дому здравља, затим трошкови у карантинима, Дом ученика и школа „Вук Караџић“. Морам нагласити да су се наши привредници показали као веома одговорни, о чему свједочи акција „Респиратор за Српску“,  коју је ТРБ Славена Ристића спровео са Црвеним крстом и при том су скупили 2.602.000 КМ. Од тих  средстава је купљено 50 респиратора, али је поред тога још средстава усмјеравано за потребе Болице и Дома здравља“, појаснио је Мићић и истако да је све рађено са циљем да се спријечи ширење вируса.

- С обзиром да је почела школска година, заједно са републичким Штабом и РУЦЗ, Град Бијељина је извршио дезинфекцију и дератизацију школских објеката, ми смо свим школама купили по 3.000 маски, а Град је донио одлуку и да издвоји по 30 КМ превозницима за превоз ученика“, појаснио је Мићићи и додао да су разговарали и о начину провођења избора, које ће се мјере морати предузети, те ко ће сносити трошкове.

- Према досадашњим информацијама, шта је све потребно обезбиједити како би се испоштовале препоруке струке, Град би требао издвојити један милион КМ. Ми смо упутили захтјев Савезу општина и градова, да видимо како да се обезбиједе ова додатна средства“, рекао је Мићић.

Министар Шеранић је уз захвалност на гостопримству, рекао да су разговарали и о раду контролних органа у Бијељини.

- Предузели смо све мјере и то чинимо и даље, како би се спријечило ширење вируса корона, а да мјере и контрола поштовања мјера дају резултате, говори и чињеница да смо прошле седмице имали најмањи број заражених лица у РС анализирајући протеклих шест седмица. Пратићемо ситуацију, а посебно, јер је почела и школска година, а школе су добиле упутства како да се у њима нико не зарази“, рекао је Шеранић и нагласио да „требамо спровести сви превентивне мјере да се не би дешавале неке нежељене ситуације“, те апеловао и на одговорност родитеља.

​Семберија инфо - О.Стјепановић