ЛОПАРЕ: ИЗЛОЖБОМ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ИЗЛОЖБОМ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


Особе са инвалидитетом јуче су изложбом под називом „Жене са инвалидитетом као сегмент друштва“ у Центру за културу у Лопарама обиљежили Међународни дан лица са инвалидитетом.

Организатор изложбе је Савез параплегичара обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, а изложбу је финансијски помогло са 4.000 КМ Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Прије отварања изложбе одржан је округли сто на коме је су учествовали представници општине Лопаре и јавних иституција ове мајевичке општине.


Начелник Лопара Радо Савић рекао је да је на округлом столу разговарано о запошљавању особа са инвалидитетом у овој мајевичкој општини.

„Ово је област којој треба да посвете сви пажњу и да се цјелокупно друштво ангажује да би се проблеми лица са инвалидитетом смањили. У Лопарама радимо  на рјешавању њихових проблема и то ћемо чинити и у наредном периоду“, рекао је Савић и додао да друштвена заједница Републике Српске треба да издвоји више средстава за њихове активности као и више пажње овим особама.

Секретар овог савеза  Милена Обрадовић рекла је да се у оквиру овог пројекта одржала обука зе жене са инвалидитетом, 14. и 15. новембра, које на отвореном тржишту рада не могу да остваре резултате због архитектонских и стручних баријера.


„Едукација  им  је омогућила  да израђују предмете за своје домаћинство или тржиште, а обуке су у оквиру овог пројекта одржане у Лопарама и Новом Граду“, рекла је Обрадовићева.

Она је истакла да су данас изложени декупаж радови и радови на стаклу жена које су прошле кроз радионицу.

Предсједник Удружења  параплегичара из Лопаре Перо Савић рекао је да ово удружење  постоји од 2003. године и да броји 80 чланова.

Једина смо организација која се бави проблемима особа са инвалидитетом, имамо 80 чланова, по свим облицима инвалидитета“, рекао је Савић.