Професионални стрес и синдром изгарања на радном мјесту :: Semberija INFO ::

 

Професионални стрес и синдром изгарања на радном мјесту


У савременом свијету пословања професионални стрес, а нарочито синдром изгарања на послу, представљају друштвене и професионалне проблеме који, дугорочно гледано, утичу на психофизичко здравље запосленог, на резултате његовог рада и мотвацију, као и на живот уопште, речено је на семинару који је окупио стручне раднике центара за социјални рад бијељинске регије.
 
Семинар на тему ,,Превладавање стреса на послу и превенција професионалног изгарања“, који је организовало Регионално удружење стручних радника социјалне заштите регије Бијељина, у Центру за културу окупио је стручне раднике центара за социјални рад из Бијељине, Угљевика, Лопара, Зворника, Власенице, Милића и Братунца. Семинар је водила социјална радница и породични психотерапеут Ива Бранковић из Београда, са Факултета за медије и комуникацију Универзитета Сингидунум.

-Помагачке професије, с обзиром на природу свог посла, а кад кажем природа посла мислим и на рад са тешким животним ситуацијама људи са којима радимо, те недостатак ресурса и на све тешкоће на које се наилази, доводи до тога да су помагачи под посебним ризиком од професионалног сагоријевања, указује Ива Бранковић.
Како појашњава, иако је стрес примарни узрок синдрома изгарања, није оправдано да их се изједначава. Изгарање је, прије свега, последица хроничног стреса, али није исто што и стрес. Наиме, људи који су под великим стресом осјећају да их преплављују обавезе, али ће се осјећати боље када успоставе контролу над околином и испуне обавезе. Сагорио човјек то не осјећа, он није мотивисан да се бори, већ му је свеједно. Таквом човјеку позитивне промјене у окружењу не доносе олакшање, јер је изгубио очекивања и надања.

-Синдром изгарања је одговор организма на хронични стрес на радном мјесту и означава процес који настаје у професионалном односу и раду са клијентима и колегама, додаје Ива Бранковић која каже да синдром изгарања карактерише емоционална исцрпљеност, замор и депресија, смањење радне ефикасности и успјеха на послу због негативног става према раду, повезаност испољених симптома са радним мјестом, те већи нагласак на психичким симптомима и на поремећају понашања, него на физичким симптомима..

Предсједница Регионалног удружења стручних радника социјалне заштите регије Бијељина, психолог Цвијанка Ракић каже да се ова врста едукације организује  по први пут у нашем граду.

-Циљ ове обуке је подизање компетенција запослених за препознавање ризика и манифестација професионалног изгарања, као и оснаживање личних капацитета за умањивање негативних последица стреса на послу. Учесници семинара упознају се са концептом бриге о себи и емоционалне одговорности, а представљају им се неке од вјештина превладавања стреса, каже Цвијанка Ракић наглашавајући да су бројни фактори који изазивају стрес код запослених у систему социјалне заштите и да они само дјелимично потичу од тежине проблема са којим долазе корисници, а много више из спољних фактора као што су недостатак ресурса, неадекватни услови рада, изложеност и слаба друштвена подршка професији.

Учесници су изразили задовољство због одржавања овакве врсте обуке, јер препознају значај теме за добробит професионалаца у социјалној заштити, као и за квалитет услуге пружене крајњим корисницима.