ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ И ГРАД БИЈЕЉИНА: О изазовима пољопривредне производње :: Semberija INFO ::

 

ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ И ГРАД БИЈЕЉИНА: О изазовима пољопривредне производње


У организацији Универзитета ,,Бијељина“ и суорганизацији Градске управе Бијељина, Управе за заштиту здравља биља БиХ и Коморе инжењера пољопривреде Републике Српске, одржан је семинар за пољопривредне произвођаче ,,Изазови пољопривредне производње у 2020. години“. 

Теме актуалне у домаћој пољопривреди окупиле су, осму годину за редом, на једном мјесту семберске пољопривреднике, стручњаке и универзитетске професоре, као и  представнике Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Град Бијељина подржао је скуп на ком се може чути глас еминентних стручњака, не само из РС већ и из региона. 

Предраг Јовић, замјеник градоначелника Бијељине, сматра да је семинар подстрек за пољопривредне произвођаче да виде у ком смјеру иде пољопривреда, те да сагледају на који све начин могу бити конкурентнији.

- Синергија између ресорног министарства и општина и градова који имају неки буџет мора да постоји и надамо се да ћемо на овом скупу видјети у ком правцу даље, поготово Семберија, јер пољопривреда заслужује много већа улагања преко државе, каже Јовић. 

Акценат семинара одржаног на Универзитету ,,Бијељина“ стављен је на претприступне фондове.
- Преко бијељинског Аграрног фонда један пољопривредни произвођач у Бијељини добио је грант од 100.000 марака, а у будућности ће та средства бити и много већа. Ове године преко ЕУ треба да се пласира преко 30 милиона евра, то је велика шанса, јер пољопривредницима треба готов новац, истиче Предраг Јовић. 
  
Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић сматра да ће савјетовање дати нека рјешења за успјешну ратарску и сточарску производњу, као и низ савјета пољопривредницима како да подспјеше производњу.

- Комора још више мора да се ангажује и још више да оснажи своје редове како би адекватно одговорили изазовима који предстоје, нарочито пред инжењерима  агрономије, каже Маринковић, истакавши да су климатске промјене свугдје, па и код нас, основни проблем. 

Директор Управе за заштиту здравља биља БиХ Горан Перковић говорио је о условима које пољопривредни произвођачи морају да испуне како би се могао одвијати извоз производа биљног поријекла у ЕУ, те Русију и Турску.
 
- Русија и Турска су тренутно отвореније за наше производе. Добра је вијест да смо добили дозволу за извоз садног материјала за Русију, а кад је ријеч о Турској, производи из БиХ без проблема се пласирају на турском тржишту, каже Перковић.