ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА: КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА: КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ


Поводом „Свјетског дана избора”, Градска изборна комисија организовала је конференцију за новинаре, а предсједника ГИК Дијана Савић Божић је подсјетила да је на конференцији изборних званичника Европе, 2005. године, покренута иницијатива да се први четвртак у фебруару традиционално обиљежава као „Свјетски дан избора“.



- Централна изборна комисија то ради већ 15 година, а ова Градска изборна комисија, први пут. Користим се приликом да се осврнем на прошле опште изборе и кажем да сваки протекли избори представљају могућност да следећи избори имају бољу и квалитетнију организацију у смислу транспарентности, и независности. Генерално, изборна администарција задовољава све критерије изборног процеса, осим бирачких одбора који представљају најслабију карику.
На прошлим изборима, утврђен је велики број незаконитости од стране бирачких одбора, тако да је само на подручју ове изборне јединице,  њих двадесет санкционисно и новчано кажњено, а такође им је забрањен рад у бирачким одборима за сљедеће четири године. Проблем је представљало и одустајање чланова бирачких одбора, што је давало додатан изазов комисији у смислу попуњавања мјеста у бирачким одборима. Из наведеног можемо закључити да ће основни циљ ГИК-е бити посвећеност начину избора бирачких одбора, њиховој обуци и контроли рада бирачких одбора.
Такође бих замолила политичке партије, а што и јесте њихова обавеза, да обрате пажњу на предлагање кандидата за чланове бирачких одбора, како по питању старосне доби, тако и степену образовања и искуства у брачким одборима”; рекла је предсједница ГИК-е Савић Божић.

Члан ГИК-е Нада Трбић истакла је да ће, с обзиром да се већ налазимо у изборној години, у мају бити донесена одлука ЦИК-е о расписивању локалних избора.

- На локалним изборима, у Бијељини ћемо бирати градоначелника и 31 одборника. Подсјећам да је у Бијељини, у вријеме Општих избора, број регистрованих бирача с правом гласа износио 108300, а већ на дан, 6. фебруар 2020. године тај број је 108927. Број редовних бирачких мјеста износио је 146, сад је повећан на 147. Редовних бирачких одбора је 180 и једно бирачко мјесто за гласање у одсуству, а имамо и седам мобилних тимова. Број чланова бирачких одбора и резерве износио је 1860 лица.
Ријеч је о изузетно сложеном и комплексном послу у организационом смислу, а ангажовали смо и додатну помоћ координатора, односно људе које смо посебно обучили и ангажовали на свим бирачким мјестима, те их ангажовали код пријема материјала и поновног бројања, као и друге послове у том организационом дијелу”, рекла је Трбићева и нагласила да се током избора очекује професиналност свих, који на било који начин учествују у изборном процесу.

Семберија ИНФО - О. Стјепановић
Фото - Б. Милошевић