ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ПРИМИО ЗВАНИЧНУ ДЕЛЕГАЦИЈУ ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ПРИМИО ЗВАНИЧНУ ДЕЛЕГАЦИЈУ ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ


Дана 12. марта 2024. године, Преосвећени Владика Фотије примио је Начелника Општине Лопаре Г. др Раду Савића, председника Скупштине Општине Лопаре Г. Миленка Ристића и Г. др Желимира Нешковића, делегата у Дому народа Парламентарне Скупштине БиХ.

Гости су упознали Епископа о актуелном стању на простору Општине, изазваном питањем отварања рудника литијума на Мајевици. Челници општинске управе Лопара су у разговору са Г. Епископом изразили велику забринутост због припремних радњи на отварању односног рудника, као и велику пометњу, стрепњу и бојазан код становништва Лопара и околних општина.Узимајући у обзир да је локација планираног рудника удаљена неколико стотина метара од центра Лопара, услови живота људи на том простору биће угрожени. Истакнуто је да овдје није ријеч ни о каквој политици, нити има мјеста за исту, већ је ријеч о питањима живота и опстанка како народа, тако и Цркве, јер без народа нема ни Цркве. На жалост, ни једна стручна студија није израђена, а која би житеље Лопара и других општина убиједила да њихов опстанак и егзистенција неће бити угрожени након отварања односног рудника. Напротив, свима им пријети расељавање и нестанак народа на овоме простору. У прилог томе казује и чињеница да нигдје у Европи не постоји такав тип рудника, а знамо да многе европске државе посједују руду литијума.

Господин Епископ изразио је забринутост по питању свега изнешеног, јер никада не можемо пристати на угрожавање живота људи и деструктивне активности према дарованој нам од Господа природи. Епископ Фотијеје нагласио да је у Домостроју Господњем спашена, искупљена и преображена свака твар, тако да активности на угрожавању исте јесу усмјерене против њеног Творца. Епископ је истакао да је сваки човјек призван да се стара о очувању природе, а не њеном уништавању, које води ка његовом самоуништењу. Пријем је завршен у нади да ће код свих оних који доносе коначну одлуку по питању реализације евентуалног отварања рудника преовладати првенствено брига о опстанку народа на простору Мајевице, о заштити животне околине не само Мајевице, него и Семберије, а знамо да без ових простора нема ни Републике Српске. О свему што се буде дешавало представници Општине благовремено ће и даље обавјештавати како јавност, тако и Цркву. На крају разговора Епископ је госте подсјетио на своју пјесму „Екологија“, која је написана и прије поменутих дешавања.

ЕКОЛОГИЈА

И рече Бог: Нека буде..., и би,
ни из чега Бог све створи,
планете, земљу и звезде,
да украс - космос свету буду,
и као круну стварања
- створи Бог човека,
мушко и женско створи их,
по Своме обличју и подобију,
и настани их Бог у Рају
да га чувају и обрађују

Дивна библијска повест
која нас увек небу и Богу
- Творцу враћа,
да не бисмо заборавили
откуда смо, ко смо
и зашто нас Бог створи,
а то је да Рај чувамо и обрађујемо
и Богу се уподобљујемо

Лепа библијска и рајска представа,
многи ће рећи,
а који у свету
корист и богатство траже
па тако и свет око себе виде
- Бога се не боје, људи не стиде,
већ експлоатиши и тираниши,
у земљи богатство тражи,
ако треба и душу јој извади,
у њој се богатство крије,
шта да се ради, тако ти је

Сада управо чујемо,
да се у Србију и Српску
спремају и долазе
те фирме - бездушнице
које ће нам брда, села, њиве,
потоке и реке прекопати
и иза себе, као и свуда
- пустињу оставити,
а све наравно, ради зараде,
а лакше би и више
у својој земљи зарадили,
ал' чујемо
- тамо им не дају да копају,
зато они долазе овде
да нашу сиротињу помогну,
остављајући их без њиховог раја
- роднога краја,
где вековима живеше
и свиме што им Бог даде
- задовољни бише

Епископ Фотије