БОГАТ ПРОГРАМ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ :: Semberija INFO ::

 

БОГАТ ПРОГРАМ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ


Центар за културу ,,Семберија“ из Бијељине до краја године свим љубитељима културе и умјетности нуди занимљив и разнолик програм за све генерације, сачињен од филмских и позоришних представа, концерата и традиционалних манифестација’’, потврдила језа портал Семберија инфо директорица ове установе Слађана Лекић.
Љубитељи културе и умјетности моћи ће да уживају како у програмима сопствене продукције Центра за културу, тако и у гостујућим програмима. Првог дана новембра одржано је такмичење у рецитовању и бесједништву ученика основних и средњих школа, које се сваке године налази у претпрограму ,,Вишњићевих дана“.
 
Затим је услиједила права посластица за филмољупце. Другог и трећег новембра на репертоару су били филмови ,,Екипа“ и ,,Грдана - краљица зла“. Филм ,,Екипа“, у режији Марка Сопића, који је окупио бројне глумачке и спортске звијезде, говори о савременом српском фудбалу, а у филму Дизни продукције ,,Грдана- краљица зла“ радња новог наставка директно се надовезује на радњу првог, а Анђелина Џоли поново се појављује у улози зле виле Грдане. 
 
-У новембру ће се на сцени Центра за културу играти три позоришне представе. Прво ће се пред бијељинском публиком наћи представа ,,Женско сцре у шињелу“, која је заказана за 20. новембар. Представа говори о животима три највеће српске хероине, Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Флори Сендс, јединој Британки са чином капетана у српској војсци и Надежди Петровић, најзначајнијој сликарки са почетка 20. вијека која је напустила лагодан живот Париза и вратила се у Србију да помогне свом народу у Првом свјетском рату. Представа има велики историјски и едукативни значај, а од стране критике проглашена је за једну од најбољих представа на тему Првог свјетског рата које су направљене у посљедњих десет година. Представу је режирала Мирјана Карановић, а глуме познате позоришне и филмске глумице из Београда Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић’’, истиче за ,,Семберске новине’’ Слађана Лекић, најављујући да ће 26. новембра бијељинска публика имати прилику да се насмије уз нову представу Драгана Маринковића Маце ,,Каква ти је жена, такав ти је живот“.
 
Ријеч је о  ауторској представи овог популарног глумца и комичара која је прожета мноштвом емоција, а осликава стварност мушко-женских односа и времена у ком живимо.
 
Три дана послије, 29. новембра, у Центру за културу биће изведена још једна комедија, комедија ,,Мисија могуће“, у којој играју Аида Буква, Мирза Мушија и Алмир Чехајић Батко. Овај глумачки тројац је и аутор представе, а публици ће проблематизовати нашу свакодневицу на врло једноставан начин, сатирично тумачећи социо-економску ситуацију у Босни и Херцеговини.
 
Да, то су били дани!
Током посљедњег мјесеца у овој години у Бијељини ће гостовати Иван Томашевић, глумац из Шапца. Он ће 11. децембра извести монодраму ,,Зоран Радмиловић“.

-У монодрами ,,Зоран Радмиловић“, првак драме Шабачког позоришта Иван Томашевић гради причу о глумцу који се обрачунава са својим идолом. Он и редитељка Андреа Лазић инспирацију за текст пронашли су у књизи ,,Залажем се за лаж“ Ане Радмиловић’’, појашњава Слађана Лекић, нагласивши да ова позоришна прича представља Зорана Радмиловића, најоригиналнијег глумца са наших простора, онако каквог га публика познаје.
Да је ова година богата разноликим садржајима потврђује и то да ће на сцени Центра за културу ,,Семберија’’ бити изведен и један кабаре.

-Годину ћемо завршити једним изузетним кабареом ,,То су били дани“. Ово музичко-поетско дјело за бијељинску публику извешће Небојша Дугалић и Борис Пинговић. Њихова интерпретација садржаће стихове Душка Трифуновића, Милоша Црњанског, Лазе Костића, Тина Ујевића, као и анегдоте о Зорану Радмиловићу и Брани Петровићу. Музички дио кабареа употпуниће нумере Ђорђа Балашевића, Јосипе Лисац, група Индекси, Азра, Леб и сол, Ваја кон Диос...Овај, како га називају, празник стихова, анегдота и музике из неких прошлих времена, помириће укусе различитих генерација’’, наглашава Слађана Лекић.

У Центру за културу мислили су и на љубитеље класичне музике. Испод гудала грађом незграпног инструмента, контрабаса, маесто Александар Миљковић ће, избором композиција и начином интерпретације, показати да бас и те како може да изазове најразличитије емоције: и радост и стрепњу, ишчекивање, њежност...На програму којим ће се Александар Миљковић представити богатство свог умијећа и чаробну моћ контрабаса биће композиције једнако прихватљиве врсним познаваоцима, али и обичним љубитељима музике. 
 
Долази и Бранко Коцкица
-За бијељинске малишане имамо већ устаљен термин- сваког викенда глумци Позориштанца ,,Маслачак“ за наше најмлађе суграђане приређују представе’’, истиче за ,,Семберске новине’’ Слађана Лекић, додајући да су за њих, почетком децембра, позвали госте из Београда, глумачку екипу позоришта ,,Пуж“, који ће извести музички урнебесни контакт шоу ,,Бранков урнебес“. Улоге играју Бранко Милићевић свима знан као Бранко Коцкица, Добрила Илић, Зоран Милетић и Александар Вујановић. А ево о чему се ради у овој представи: Бранко је заборавио све што је учио у школи, па његова тетка Мица покушава да га подсјети. Бранко се противи, јер га занима само спорт. Хоће да буде боксер, али ипак попусти, а кад научи све задатке на поклон добија нове боксерске рукавице. Поука ове представе је да треба имати мишиће и у глави.

портал Семберија инфо