Отворена шеста манифестација основних школа “Светосавски дани”: На путу православља и светосавља :: Semberija INFO ::

 

Отворена шеста манифестација основних школа “Светосавски дани”: На путу православља и светосавља


Извор: Семберија Инфо / Љ. Љубојевић

 У Центру за културу “Семберија” вечерас је отворена шеста манифестација  бијељинских основних школа “Светосавски дани”. У наредних шест дана занимљивим културно - умјетничким програмима представиће се дванаест бијељинских основних школа. Ову манифестацију вечерас су отворили ученици Основне школе “Свети Сава” из Бијељине која већ тридесет и једну годину поносно носи име српског светитеља и просветитеља, првог српског архиепископа - Светог Саве.



Директор Основне школе “Свети Сава” Владимир Вуловић каже да за запослене и ученике Основне школе “Свети Сава” представља посебну част и задовољство то што су управо они отворили овогодишње “Светосавске дане”.

“Наша школа носи име првог српског архиепископа, што је наш понос, али и обавеза да његујемо и чувамо нашу народну традицију. Ученици наше школе годинама већ припремају овакав програм уочи школске славе - Светог Саве, како би на најбољи могући начин представили школу у којој се образују и васпитавају”, каже Вуловић.



Фолклорни ансамбл Основне школе “Свети Сава” има велики број чланова, јер за фолклор влада велико интересовање.
Тамара Томић каже да већ двије године наступа у фолклорној секцији и да јој дружење са ученицима из њеног и других разреда пуно значи.
“Кроз фолклор  упознајемо  наше народне обичаје и народну традицију. Припремили смо игре из Црнорјечја,  а мени је  најдража игра “Понишавље”.
Теодора Перић каже да је прије девет година уписала фолклор у СКУД “Семберија”.
“Све дјевојке које обуку народну ношњу изгледају лијепо и атрактивно. Осим дружења, учимо пуно о етнологији, народним ношњама и народним обичајима”, каже Теодора Перић. 


 
Сутра навече на “Светосавским данима” у Центру за културу “Семберија” свој програм представиће ученици Основне школе “Кнез Иво од Семберије”, у петак ученици “Основне школе “Свети Сава” из Црњелова и “Петар Петровић Његош” из Велике Обарске. У уторак ће на “Светосавским данима” свој програм представити ученици школа из Горњег Драгаљевца, Сувог Поља, Бродца и Главичица, док ће у сриједу, 31. јануара, наступити ученици из Јање, Дворова и градске основне школе “Вук Караџић”.