Семберски узгајивачи свиња о динамици исплате штете изазване афричком свињском кугом :: Semberija INFO ::

 

Семберски узгајивачи свиња о динамици исплате штете изазване афричком свињском кугом


Семберски узгајивачи свиња, који још увијек нису финансијски обештећени након извршене еутаназије свиња на подручју Семберије због афричке свињске куге, од ресорног министарства затражили су данас  одговор у писаној форми о прецизним роковима исплате обештећења, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић након састанка са узгајивачима свиња с подручја Семберије.

 “Уколико до десетог фебруара не стигне прецизан писмени одговор, договорили смо да 14. фебруара, у 12 часова, на Трипундан, донесемо одлуку о мирним протестима. Уколико дође до таквог сценарија, обући ћу радничко одијело, узећу очев трактор и придружићу се мирним протестима пољопривредника. На тај начин ћу им пружити моралну подршку. Наши пољопривредници траже само оно што им по закону припада и желе сазнати датум исплате тих средстава. У протеклих двадесетак дана послали смо десетак мејлова ка ресорном министарству и стизали су нам неодређени одговори о томе када министар Саво Минић може доћи на један овакав састанак и разговарати с пољопривредницима. Они желе да с министром разговарају о овој болној теми, жееи чути каква је динамика исплате средстава за обештећење”, истакао је градоначелник Петровић.
Што се тиче исплате подстицаја са локалног нивоа за пшеницу, у износу од 10 пфенига по килограму, Петровић је изјавио да ће исплата тих подстицаја почети у наредној седмици.



“Ми смо у приједлогу ребаланса буџета ишли на то да обезбиједимо комплетна средста за исплату подстицаја, али нелегитимна Скупштина није усвојила ребаланс буџета, тако да је Бијељина једна од двије локалне заједнице у којој није усвојен ребаланс буџета. Сада путем наредби морамо исплаћивати све подстицаје”, истакао је Петровић.

Трифун Ђукић из Доњег Црњелова, пољопривредни произвођач, каже да је на његовом имању еутаназирано 57 свиња.



“ Петог јануара ове године уплаћено ми је 20 одсто од укупног износа за обештећење. Иако смо имали највеће губитке од афричке куге свиња, остали смо ми у Семберији међу посљедњима којима треба да се исплати то обештећење. Губимо вријеме, жртве смо страначких препуцавања. Народ је подијељен на сеоске бизнисмене и обичне сељаке или тежаке. Људи се продају за шаку новца, а све иде по леђима сељака”, каже Ђукић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружење пољопривредника Семберије и Мајевице каже је у Семберији еутаназирано око 40.000 свиња, у Угљевику око 2.600 и у Лопарама око двије стотине свиња.



 “Лопаре и Угљевик су већ исплаћени, а током фебруара треба да буду исплаћени и пољопривредници у Семберији са укупно седам до осам милиона КМ. Многи су изгубили добит и платили су високу цијену ове пошасти. Вирус афричке свињске куге повремено се поново јавља у неким селима. У току је израда нових правилника за обнављање производње у свињогојству. Подржавамо захтјеве пољопривредника и још увијек стрпљиво чекамо да се исплате обештећења фармерима. Са локалног нивоа чекамо на исплату подстицаја за пшеницу, јер већ у фебруару треба извршити прихрањивање пшенице”, истакао је Бакајлић.

Милан Николић, пољопривредни произвођач из Црњелова истакао је да пољопривредници траже само прецизне и правовремене одговоре од ресорног министарства о исплати материјалне надокнаде за еутаназиране свиње.



 “Семберија је житница која храни народ. Због тога тражимо да неко дође из ресорног министарства и да нам каже  шта ћемо и када добити. Имао сам директну штету од 20.000 КМ у свињогојству и до сада сам наплатио око 20 одсто обештећења. Уколико до десетог фебруара ово обештећење не буде исплаћено, идемо на блокаду путева”, каже Николић.

Слободан Петрић, узгајивач свиња из Магнојевића каже да је ово био још један састанак без дневног реда, на којем ништа није ријешено.



“Нисмо чули на који ће начин Градска управа помоћи фармерима из буџета од 75 милиона КМ. Министарство пољопривреде је преузело одговорност за исплату штете фармерима. До сада је исплаћено 15 милиона КМ, а остало је да се исплати још седам до осам милиона КМ. Моја очекивања су да ће до краја фебруара сви фармери бити исплаћени. Људима је изузетно важно како да наставе производњу на својим фармама, јер до 22. марта, они који су били позитивни,  немају право на усељавање свиња на фарме. Очекују се значајне субвенције за набавку приплодног материјала, фарме морају бити ограђене, затворене, са свим биосигурносним мјерама. Ресорно министарство ће издвојити значајна средства за обнављање производње у свињогојству”, истакао је Петрић.

(Семберија Инфо)