Састанак власника бензинских пумпи у Подручној привредној комори :: Semberija INFO ::

 

Састанак власника бензинских пумпи у Подручној привредној комори


Власници бензинских пумпи и представници предузећа која послују са нафтним дериватима покренули су инцијативу за измјену спорне Одлуке о радном времену угоститељских, занатско предузетничких радњи и трговинских објеката на подручју града Бијељина која забрањује рад недјељом.

Славица Марковић, директор Подручне привредне коморе Бијељина истакла је да предузећа која послују с нафтним дериватима траже да се стави ван снаге  дио одлуке о забрани рада трговинских објеката који се налазе у склопу бензинских пумпи.

“Одбор дистрибутера нафте у децембру је покренуо ову иницијативу и упутио је захтјев Градској управи и градоначелнику да се стави ван снаге спорни дио одлуке о забрани рада недјељом. Одлука о нерадној недјељи донесена је током 2021. године. Више пута смо покретали иницијативу за промјену ове одлуке у дијелу који се односи на трговинске објекте. Привредници су нам се жалили да имају смањен промет због нерада недјељом. За 2023. годину немамо конкретне податке, док смо за 2022. годину установили да је дошло до смањења броја улазака у трговинске објекте, односно да су уласци смањени за 80 одсто. На тај начин су смањени приходи и оних привредних друштава која се не баве трговином. Дошло је до смањења прихода и до 30 одсто. Поједини трговински центри који су имали велики промет недјељом,морали су смањити и број запослених радника. Видјели смо да је та радна недјеља негативно утицала на пословање привреде у Бијељини”, истакла је Славица Марковић, нагласивши да је створена помало парадоксална ситуација, да радници који недјељом раде на бензинским пумпама могу точити гориво, а не могу вршити продају најобичнијих резервних дијелова за аутомобиле, као што су сијалице, што, у крајњем случају, може утицати и на безбједност у саобраћају.



“ Ми смо на овај састанак позвали и представнике Градске управе. Од њих до сада нисмо добијали никакве повратне информације о захтјевима привредника. Привредници константно истичу негативне ефекте одлуке о нерадној недјељи. Још једном ћемо упутити иницијативу Градској управи да стави ван снаге дио одлуке о нерадној недјељи. Имамо петнаестак привредних субјеката који су регистровани за промет нафтних деривата на подручју града Бијељина”, истакла је Славица Марковић.

Јовица Вујић, власник предузећа “Агротехника” навео је примјер када купац недјељом, након што наточи гориво, тражи да купи и акумулатор за аутомобил, моторно уље или вјетробранско стакло.

 “Долазимо у непријатне ситуације, тако да наш радник на бензинској пумпи не може продати ни сијалицу, нити било шта друго. Када су радници већ на радном мјесту, требало би да имају могућност да продају резервне дијелове за аутомобиле. Трошимо електричну енергију, загријавамо те просторије, а не можемо да продајемо робу из наших маркета недјељом. Логично би било да се омогући и трговински дио посла на пумпама недјељом, јер би свако раздвајање дјелатности значило изигравање прописа. Купац недјељом код нас купи бензин за моторну пилу, а не можемо му продати моторно уље за ту пилу. Једно с другим је повезано. Губимо пуно и ми, а губе и купци који не могу недјељом да купе неопходну робу”, каже Јовица Вујић.

(Семберија Инфо)