ЛОПАРЕ: ПРИЈЕМ КОД НАЧЕЛНИКА САВИЋА ЗА НАШЕ УСПЈЕШНЕ АКАДЕМЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ПРИЈЕМ КОД НАЧЕЛНИКА САВИЋА ЗА НАШЕ УСПЈЕШНЕ АКАДЕМЦЕ


 
Начелник општине Лопаре Радо Савић, заједно са предсједником Скупштине Миленком Ристићем, организовао је пријем за Милета Митровића, Слободана Јовића и Горана Новаковића који су, на поснос цијеле Мајевице, остварили велике успјехе на пољу академског образовања.
Митровић и Јовић су постали доктори наука, а звање су стекли у Москви и Бањалуци, док је Новаковић студент генерације на Универзитету у Београду.


 
Начелник општине и предсједник Скупштине изразили су задовољство успјехом наших Мајевичана.
„Желим вам сву срећу у професији и у животу. Желим да будете примјер младима који стасају овдје на Мајевици, који ће се школовати и образовати, и нека иду вашим путем“, рекао је Савић.
Горан Новаковић је истакао да му је посебно драго што је добио признање од локалне самоуправе из које долази и од људи који живе у Лопарама.
„Наравно да ми је драго због мог успјеха, али га нисам схватао као неку велику ствар. Схватио сам да је и људима које познајем, у околини гдје сам одрастао, јако драго што је неко кога познају добио признање какво сам ја добио“, навео је Новаковић.
Слободан Јовић је изразио захвалност на уприличеном догађају и казао да га радује што сви у Лопарама његов успјех доживљавају као и свој успјех.
„Мислио сам да је то једна приватна интимна ствар, административна чињеница, једноставно одбрана докторске радње, али сада ми је то драгоцјеније. Трудићу се да узвратим Мајевици оно што она заиста и заслужује“, рекао је Јовић.
Миле Митровић је изразио захвалност начелнику и свим људима у општини Лопаре који су препознали то што су њих тројица постигли.
„Млади нараштаји, који долазе, то треба да препознају као нешто што је добро, а не да то буду неке друге вриједности које се сада више промовишу. Промоцијом људи који су постигли успјехе у науци, спорту и неким другим областима, млади у њима требају имати узоре“, истакао је Митровић.
Миле Митровић из Лопара је дипломирао на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, 2017. године, смјер Електротехничко и рачунарско инжењерство. Он је 2019. године стекао звање магистра електроенергетике и електротехнике на Државном техничком универзитету Нижњи Новгород, Русија. Његова магистарска теза је била посвећена развоју вишепараметарске заштите релеја у циљу повећања њихове осјетљивости. Током магистарских студија био је годину дана стипендиста у Инжењерском одељењу Државне корпорације Росатом АСЕ, гдје је имао прилику да се бави дигиталном економијом и нуклеарним електранама.
Митровићева истраживачка интересовања су усмјерена на примјену статистике, машинског учења, великих података и интернета, на енергетске системе и индустрију. У његовом фокусу истраживања, на чему је заснована и докторска дисертација, је примјена метода машинског учења за оптимизацију система напајања, гдје сарађује са Националном лабораторијом Лос Аламоса, Сједињене Америчке Државе.
Слободан Јовић, из села Тобут, на Филозофском факултету у Бањалуци, одбранио је докторску дисертацију и стекао звање доктор педагошких наука.
Јовић је један од најугледнијих српских пјесника младе генерације, и више пута је награђиван престижним наградама. Уредник је часописа “Бокатин Дијак”, који је са своја 22 досадашња броја, наишао на добар пријем код читалаца и публике.
Ради као учитељ у Брусници, у подручном одјељењу Основне школе “Свети Сава” Лопаре.
Горан Новаковић, из села Вукосавци, добитник је Повеље ,,Студент генерације“ за смјер политикологије, која се додјељује студентима с највишом просјечном оцјеном током четири године студирања на основним академским студијама. Новаковићу, који је прву годину основних академских студија уписао школске 2019/20. године, признање је уручио декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић, на церемонији прославе 55 година од оснивања Факултета политичких наука Универзитета у Београду.