ЗЕДП ЕЛЕКТРО – БИЈЕЉИНА: ПОТПИСАН УГОВОР СА ПРОИНТЕРОМ :: Semberija INFO ::

 

ЗЕДП ЕЛЕКТРО – БИЈЕЉИНА: ПОТПИСАН УГОВОР СА ПРОИНТЕРОМ


Генерални директор “Електропривреде РС” Лука Петровић и директор Зависног електродистрибутивног предузећа “Електро – Бијељина” Васо Арсеновић потписали су данас у Бијељини са директором бањалучког предузећа “ ПРОИНТЕР ИТСС” Бојаном Вујићем 7,5 милиона еура вриједан уговор за набавку и инсталацију паметног мјерења, опреме и измјештања мјерних мјеста и система за даљинско очитавање који се финансира средствима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Потписивању уговора присуствовао је и генерални директор “Електропривреде РС” Лука Петровић.

Васо Арсеновић, директор “Електро – Бијељине” изјавио је након потписивања овог уговора да овај пројекат подразумијева увођење систем за даљинско очитавање 30.000 паметних бројева, уградњу 13.000 ормара који ће послужити за измјештање мјерних мјеста.

“Уз поменутих 7,5 милиона еура кредитних средстава и “Електро – Бијељина” ће уложити 7,5 милиона КМ. Овај посао ће значити додатно побољшање мреже, ефикасније очитавање и ефикасније управљање системом испоруке електричне енергије, квалитетније снабдијевање потрошача и уштеде у смањењу трошкова. То значи да ћемо кроз повећање прихода и смањење трошкова успјети да исфинансирамо реализацију овог уговора. Од данас отпочињемо са пуном реализацијом нашег кредитног аранжмана са Европском банком за обнову и развој. Овај посао подразумиојева квалитетнију испоруку електричне енергије. Вјерујем да ћемо оправдати повјерење свих наших купаца”, изјавио је Арсеновић.

Бојан Вујић, директор бањалучке компаније “ ПРОИНТЕР ИТСС” изјавио је да потписивање овог уговора потврђује да домаће компаније имају производе које могу продати и изван граница БиХ.

 “Ово је доказ да имамо производе које можемо продати на европском тржишту. За нас представља посебно задовољство што смо носиоци једног конзорцијума у коме су компаније из Републике Српске и Србије својим удруживањем показале да имају производе свјетског квалитета. “Електро – Бијељина” је набавком једног оваквог система направила значајан искорак у свом пословању, како на територији РС, тако и у региону”, изјавио је Вујић.

Генерални директор “ Електропривреде РС” Лука Петровић изјавио је да је ово важан уговор између “Електро – Бијељине “ и “Проинтера”, носиоца конзорцијума домаћих предузећа.

“Ово је веома важан уговор и за “Електропривреду РС” и за Зависно електродистрибутивно предузеће “ Електро – Бијељина”, јер овим ууговором рјешавамо 85 одсто потрошње електричне енергије у зони одговорности “Електро – Бијељине”. То значи да ће то бити под апсолутно управљивом контролом из једног центра, са једним софтвером који ће подржати контролу 30.000 електричних бројила. То значи да ће “Електро – Бијељина” бити једна од најнапреднијих електродистрибуција у “Електропривреди РС”, која у складу са реструктуирањем, односно формирањем снабдијевања омогућава много боље услове за снабдијевање електричном енергијом. Биће то најуређенији систем у електродистибутивним предузећима. Укупна вриједност инвестиције је 37 милиона КМ, од чега трећина отпада на учешће радника “Електро – Бијељине”. Желим исказати захвалност и Европској банци за обнову и развој која је кредитним аранжманом подржала овај пројекат. Надам се да ћемо наставити овакве пројекте и у другим дистрибутивним предузећима. Важно је истаћи и то да је “ПРОИНТЕР” реномирана фирма која је окупила више домаћих произвођача. Новац ће остати у Републици Српској и на тај начин ће се развијати и наша кадровска структура, како у приватном сектору, тако  и у “Електро – Бијељини”, изјавио је Лука Петровић.

портал Семберија инфо (Љ.Њубијевиж)