Мјесец борбе против болести зависности :: Semberija INFO ::

 

Мјесец борбе против болести зависности


Поводом Мјесеца борбе против болести зависности који се обиљежава од 15. новембра до 15. децембра полицијски службеници ПУ Бијељина, данас су на Тргу Краља Петра I у Бијељини дијелили промотивни материјал под називом „Стоп. Зависност. Пут који не води нигдје“.
 
Полицијски службени су едукативни материјал дијелили с циљем да помогну грађанима, а прије свега родитељима да препознају понашање дјетета, односно да идентификују прве симптоме који би указивали на евентуално конзумирање опојних дрога, казала је Александра Марић, портпарол ПУ Бијељина.
 
-На промотивном материјалу приказане су фотографије опојних дрога као и исписани савјети родитељима како да поступају са својом дјецом уколико код њих уоче евентуалне прве симптоме конзумирања наркотичких средстава. У превентивном смислу полицијски службеници ПУ Бијељина током цијеле године предузели су низ превентивних мјера и радњи. Остварили су добре сарадње са директорима, психолозима, педагозима и наставним кадром, а све у циљу едукације  школске популације о штетности и злоупотреби опојнх дрога“, истакла је Марићева.


 
Такође, Марићева је додала да је на подручју ПУ Бијељина у протеклих 11 мјесеци евидентирано је 210 случајева која се доводе у везу са злоупотребом опојних дрога, те да су од тога 54 кривична дјела и 156 прекршаја.
 
-Надлежним тужилаштвима поднесено је 45 извјештаја против 50 лица, од чега је 49 мушког пола, једно женског пола, пет лица су малољетници у извршењу кривичних дијела, док је шест лица повратника у извршењу кривичних дијела. Еидентирано је 156 прекршаја, од тога 133 по Закону о основама безбједности саобраћаја, односно 133 возача су искључена из саобраћаја због вожње под дејством опијата.  У протеклих 11 мјесеци заплијенили смо преко 15.000 различитих супстанци за које је вјештачењем утврђено да се ради о око 13.000 грама опојне дроге марихуана, односно спида, 55 грама кокаина, 22 грама хашиша, 525 стабљика канабиса, те одређене количине медицинских дрога, као и 2.000 грама супстанци за које је утврђено да се ради о психоактивној супстанци“, закључила је Александра Марић.


 
Семберија инфо