Основано прво Удружење филантропа у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Основано прво Удружење филантропа у Бијељини


  Извор: БХРТ/Ивана Трбић (С. Т.)

Да бисте помагали другима, не морате бити ни богати ни моћни. Тако кажу филантропи из Бијељине који су недавно основали Удружење "Пегаз". Врата отварају свима којима је циљ давање у општекорисне и добротворне сврхе, те помоћ у свим областима која резултира побољшањем квалитета живота у тој локалној заједници. 

Десет Бијељинаца, тзв. амбасадора човјекољубља, окупила је идеја из које је настао “Пегаз”. Прво удружење филантропа у Бијељини, али и шире, себи је поставило јасне циљеве.

"Наше удружење има за циљ да пружа помоћ и подршку свим заједницама. Кроз наше програмске иницијеативе настојимо остварити позитивне промјене и побољшати свијет у ком живимо. Свака особа може бити филантроп, не морате бити ни богати ни моћни да бисте помагали другима", каже предсједник Удружења филантропа Пегаз Татјана Берберовић. 

Како наводе из овог удружења, “Пегаз” ће се бавити активностима едукације усмјерене према дјеци, младима, женама, пензионерима и маргинализованим групама, а радиће и бројне кампање чији је циљ само један – побошање квалитета живота у заједници.

"људи ће нешто купити и то нешто ће послужити да се купи нешто друго, нешто што је корисно, у овом случају паметна табла, донације наравно и пројекти, аплицираћемо тамо гдје је предвиђено да се новац да за неку паметну сврху", истиче члан Удружења филантропа Пегаз Бијељина Александар Бугариновић.

Једна од првих активности бијељинских филантропа почела је прије оснивања удружења. Бијељинска сликарка Наталија Цимеша продајом својих слика обезбиједила је новац за паметне табле. У првој фази обезбијеђено је осам паметних табли, а акција се сада наставља.

"Отварамо изложбу чији је радни назив Златна грана у овкиру акције Једна слика једна паметна табла, ми смо планирали да обезбиједимо десет паметних табли на територији града Бијељина", наводи сликарка и члан Удружења филантропа Пегаз Бијељина Наталија Цимеша.

Из овог удружења су поручили да сви треба да се воде мишљу - „не треба разлог да би направио добро дјело, треба разлог да га не направиш“.