Брчко: Издвојена додатна два и по милиона КМ за накнаду штете за еутаназиране и угинуле животиње од болести АСК :: Semberija INFO ::

 

Брчко: Издвојена додатна два и по милиона КМ за накнаду штете за еутаназиране и угинуле животиње од болести АСК


Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине је на 28. редовној сједници усвојила Програм утрошка текућих донација за накнаду штете за еутаназиране и угинуле животиње од болести афричке свињске куге на подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у износу од 2.500.000,00 КМ.
 
Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарству и водопривреду подсјетио је да је ранијом одлуком одобрено милион КМ.
 
„Одјељење је већ кренуло са исплатама и надам се да би процес могао бити завршен у наредне двије седмице како би се утрошио укупно одобрени износ. Укупан износ ће износити 3.500.000,00 КМ, с тим да се у овом  износу финансирају и средства која су била неопходна да се врши еутаназија,  испитивање самих узорака, плаћање лица која су била ангажована на пословима еутаназије животиња као и на пословима збрињавања еутаназираних животиња. За ову намјену потребно ће бити око 170.000,00 КМ, а све остало ће бити утрошено на исплату штете угроженим домаћинствима”, појаснио је Нинковић.
 
Одобрено 541.503,00 КМ за спорт и културу
 
На приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу одобрена је додјела новчаних средстава у укупном износу од 541.503,00 КМ за спорт културу, по јавном позиву од 2. октобра 2023. године.
 
На приједлог истог одјељења чланови Владе усвојили су и Одлуку о одобравању уврштавања сљедећих пројеката на листу пројеката јавно-приватног партнерства: „Мултифункционална спортска сала са олимпијским и терапеутским базенима”; „Модерни аква парк – водени град” и „Изградња подземних и надземних гаража и управљање саобраћајем у мировању”. Ова одлука  упућује се Скупштини Брчко дистрикта БиХ на коначно усвајање.
 
Одобрене субвенције за надокнаду дијела трошкова горива за реализовану производњу под биљним културама
 
На приједлог Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду одобрене су субвенције за надокнаду дијела трошкова горива за реализовану производњу под биљним културама  на подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у 2023. години у износу од 1.000.000,00 КМ. Сврха Програма је помоћ пољопривредним произвођачима на подручју Брчко дистрикта БиХ који су угрожени усљед поскупљења цијена репро материјала за потребе биљне пољопривредне производње.
 
Одобрене Смјернице за израду нацрта закона о извршењу буџета за 2024. годину 
На приједлог Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ одобрене су Смјернице за израду нацрта закона о извршењу буџета Брчко дистрикта БиХ за 2024. годину. Такође, одобрен је и Извјештај о извршењу буџета Брчко дистрикта БиХ за период од јануара до септембра 2023. године.
 
Одобрен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Полицији Брчко дистрикта БиХ
 
На приједлог Полиције Брчко дистрикта БиХ одобрен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Полицији Брчко дистрикта БиХ као и Нацрт закона о измјенама Закона о полицијским службеницима Брчко дистрикта БиХ.
 
Остале одлуке
Чланови Владе су на приједлог Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу усвојили Одлуку о одобравању текућег трансфера Развојно-гарантном фонду Брчко дистрикта БиХ и Програм утрошка средстава за суфинансирање пројеката финансираних из средстава Европске уније и других донатора у износу од 250.000,00 КМ.
 
На приједлог Одјељења за здравство и остале услуге усвојен је Програм о измјени и допуни Програма утрошка средстава донација Црвеном крсту/крижу Брчко дистрикта БиХ за сарадњу у програму превенције, бриге о дјеци жртвама родитељске злоупотребе.
 
На приједлог Одјељења за стручне и административне послове одобрене су донације те је усвојен Програм утрошка средстава Црвеном крсту/крижу Брчко дистрикта БиХ за 2023. годину за набавку путничког комбија у износу од 50.000,00 КМ.
 
Влада Дистрикта усвојила је и Одлуку о усвајању измјене Програма текућих донација, субвенција и трансфера у Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду одобрених буџетом Брчко дистрикта БиХ за 2023. годину. На приједлог истог одјељења донесена је Одлука о именовању члана и замјеника члана радне групе за израду подзаконских аката Закона о организацији тржишта вина у БиХ те члана радне групе за успостављање мреже рачуноводствених података пољопривредних газдинстава.
 
У оквиру 28. редовне сједнице усвојен је и Закључак о давању сагласности на приједлог одлуке о врсти и висини накнаде за рад ван радног времена Одбора за ликвидност буџета Брчко дистрикта БиХ.
 
Чланови Владе  разматрали су Нацрт закона о допуни Закона о дјечијој заштити Брчко дистрикта Босне и Херцеговине те је констатовано да има примједби на наведени Нацрт закона, предложен од стране Клуба посланика Социјалистичке партије (СП) и независног посланика Ђорђа Поповића, Клуба посланика Странке демократске акције (СДА), независног посланика Абдулаха Иљазовића и независног посланика Бахрије Рибића.
 
Усвојен је Одлука о измјени и допуни Одлуке о именовању чланова Координационог тима за праћење реализације обавеза по уговору везано за тржницу Аризона.

Такође, на данашњој сједници је  на приједлог Одјељења за јавну безбједност усвојена и Одлука о именовању чланова Радне групе за израду Закона о деминирању у Босни и Херцеговини.