ДР РАДО САВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ: Нови водовод до краја сљедеће године :: Semberija INFO ::

 

ДР РАДО САВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ: Нови водовод до краја сљедеће године



Извор: Семберске новине / Семберија инфо / И. Гутић

Друга половина 2023. године у Лопарама протиче радно. Неке активности су успјешно реализоване, док се истовремено праве планови за будуће радове. 

Под слоганом „Завичај у срцу“ у јулу су одржани 12. по реду „Дани дијаспоре“, који су ове године окупили највише људи и трајали најдуже од свих досадашњих манифестација. Љетњи период је искориштен и за одржавање Пословног форума у Лопарама гдје су представљена позитивна пословна искуства људи из дијаспоре који су инвестирали у мајевичком крају. У прилог томе, општинска администрација је заједно са USAID-ом покренула пројекат „Дијаспора инвест 2“ гдје су и једни и други издвојили по 70 хиљада конвертибилних марака, које ће послужити за подршку реализацији пословних идеја људи из дијаспоре у лопарском крају.

- Тренутно у Лопарама функционише 20 бизнис пројеката које је реализовала наша дијаспора. У овој години су реализоване три пословне идеје, а наш је циљ да у наредних пет година имамо 50 фирми наших људи из дијаспоре. Ми смо ту да им пружимо што боље услове за рад у нашој локалној заједници. У том правцу, у септембру смо потписали уговор о реконструкцији нашег водовода како бисмо уклонили досадашње проблеме замућености воде и обезбиједили довољне количине питке воде у љетњем, сушном периоду. Ради се о средствима Европске инвестиоционе банке која су пласирана кроз пројекат „Водовод и канализација у Републици Српској II“ и који је обухватио још 23 локалне заједнице у РС. План је да наши грађани крајем сљедеће године имају ријешен проблем довољних количина питке воде, чиме бисмо отклонили вишедеценијску бригу наших људи“, изјавио је за „Семберија инфо“ др Радо Савић, начелник Општине Лопаре.



И ту није крај свему урађеном и планираном у Лопарама. Недавно је на крову зграде Срадњошколског центра „Вук Караџић“ у Лопарама пуштена у рад соларна електрана снаге 25 кW, док је у процедури израда пројекта за изградњу још једне такве на крову зграде општинске администрације. Ученици основних школа на подручју Лопара добили су бесплатне уџбенике за ову школску годину, а пројекат је реализован у сарадњи Општине Лопаре и Градске управе Града Бијељина. У току је изградња новог објекта у који ће бити смјештен дјечији вртић у Лопарама, као и изградња „Мајевичке куће“ која ће дати нови замах развоју туризма на подручју ове мајевичке општине. 

Литијум – да или не?!

- Неизоставно питање које нам се намеће посљедних дана је питање литијума. Дигло се много непотребне прашине. Наједном, сви су стручњаци за геологију, хемију, хидрологију... Геолошка истраживања литијума на подручју Лопара проводе се задње двије деценије. Ове године смо обавијештени да је пронађена количина литијума и још неких елемената која је, према процјени геолога, рентабилна за експлоатацију и да су они спремни надлежном министарству поднијети захтјев за добијање концесије за експлоатацију руде. Став наше локалне заједнице је да се мора бити опрезан по овом питању и детаљно сагледати све позитивне и потенцијално негативне посљедице које би евентуални рудник литијума могао имати. Желим рећи једно: Заједно са својом породицом живим у Лопарама и не мислим ту ништа мијењати. Ово је за мене најљепше мјесто за живот. Као први човјек ове локалне заједнице, имам обавезу да се бринем за економски и друштвени просперитет ових људи, али никако, и још једном понављам никако, на штету природне средине у којој живимо. Питање експлоатације руде литијума требамо препустити стручњацима, да нам објасне и појасне све наше недоумице и забринутости. Прича са литијумом може значити препород Лопара, али, опет, кажем, нипошто на штету наше природе“, закључио је начелник Радо Савић за „Семберија инфо“.