Реконструкција моста Брчко-Гуња: Велики потенцијал за Дистрикт, БиХ и регион :: Semberija INFO ::

 

Реконструкција моста Брчко-Гуња: Велики потенцијал за Дистрикт, БиХ и регион


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др. Зијад Нишић, замјеник градоначелника др. Анто Домић, главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ Жељко Антић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић и координатор Брчко дистрикта БиХ при Вијећу министара БиХ Мирослав Гаврић данас су одржали конференцију за медије у вези са давањем сагласности за ратификацију Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Хрватске о реконструкцији моста Брчко – Гуња.

Градоначелник Нишић на почетку се осврнуо на проблем око реконструкције моста Брчко-Гуња.

“У јануару 2019. године потпуно је обустављен саобраћај због тешких оштећења за сва теретна возила и аутобусе која су ове транспорте чинили опасним, а та забрана у континуитету траје и данас. Тада су постојале двије иницијативе за рјешавање проблема, једна се односи на репарацију конструкције моста, а друга је набавка нове конструкције. Тај задатак добило је ЈП Путеви Брчко. Подсјећам, Скупштина Брчко дистрикта Босне и Херцеговине је 2019. године издвојила 1,600,000,00 КМ за иницијалну фазу реконструкције, а истовремено су се обављали и разговори између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Ови преговори су трајали од почетка проблема, а интензивирани су уназад неколико мјесеци”, истакао је градоначелник Нишић.

Градоначелник Нишић је навео да је у времену обуставе саобраћаја (непуне четири године) нарушена привреда Брчко дистрикта БиХ и региона казавши да су штете настале и у пољопривреди, у турзиму, као и у великим предузећима који се баве транспортом.

Градоначелник је подсјетио и да је Брчко дистрикт БиХ 5.7.2023.године био домаћин Конференције о транспортној инфраструктури гдје је у фокусу било рјешавање реконструкције моста Брчко-Гуња и приједлог градње новог моста.

“Након ове конференције 12.9.2023. године у Сарајеву је потписан и Споразум о реконструкцији овог моста који је у име Босне и Херцеговине потписао министар промета и комуникација Един Форто и министар мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Олег Бутковић. Овај споразум је ратифициран 30.10.2023. године у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ што је била и посљедња инстанца којом су обезбијеђена средства за реконструкцију овог моста који ће у потпуности финансирати Владе Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Оквирна вриједност пројекта је десет милиона КМ, од чега ће пет милиона финансирати БиХ, а исто толико и Република Хрватска”, казао је градоначелник додавши да овај споразум цијени као један од најзначајних за ову локалну заједницу која ће нас, како је нагласио, повезати са европском цестом и коридором.
Предсједник Скупштине Брчко дистрикта  БиХ Синиша Милић поздравио је ратификацију овог значајног споразума.

“Овим се рјешава огроман проблем који је проузроковао вишемилионске штете на територији Брчко дистрикта БиХ. Ово је примјер да се синергијом свих оних који су укључени у овај процес може доћи до рјешења које је у интересу Брчко дистрикта БиХ. Увјерени смо да ће се ствари одвијати предвиђеном динамиком”, казао је Милић.

Координатор Брчко дистрикта БиХ при Вијећу министара БиХ Мирослав Гаврић казао је да се очекује да ће се овај мост користити четири до пет година, све до тренутка изградње новог моста који ће моћи подржати сав саобраћај.

Након одржане конференције за медије, челници Дистрикта обишли су мост Брчко-Гуња.