Бијељина први град у РС који субвенционише уградњу топлотних пумпи :: Semberija INFO ::

 

Бијељина први град у РС који субвенционише уградњу топлотних пумпи


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је данас шеснаест  уговора са власницима индивидуалних стамбених објеката и три уговора са предсједницима заједница етажних власника који су изабрани на јавном позиву за суфинансирање мјера побољшања енергетске ефикасности у стамбеном сектору града Бијељина.

Петровић је изјавио да је Бијељина први град у Републици Српској који се одлучио на ову мјеру, а она се односи на замјену пећи на чврста горива  топлотним пумпама за загријавање и хлађење простора.



 “Укупно смо за ову намјену у буџету издвојили 150.000 КМ. Уговоре смо потписали са 19 корисника ових средстава, а укупно се на јавни позив пријавило 25 грађана. Планирамо и у наредној години да још више грађана укључимо у овај пројекат. Желимо да мотивишемо и друге власнике индивидуалних стамбених објеката, односно  заједнице етажних власника на овакав корак. Индивидуална домаћинства су могла максимално остварити 30 одсто средстава од инвестиције, дакле, 6.000 КМ за ову субвенцију, док су заједнице етажних власника могле остварити максимално 18.000 КМ, такође 30 одсто средстава  од инвестиције. Увођењем топлотних пумпи оствариће се економичност, уштеда новца за гријање, уштеда енергије, а смањиће се и загађење ваздуха у Бијељини, што штетно утиче на здравље грађана”, истакао је градоначелник Петровић.

Дејан Јекић, представник Заједнице етажних власника “Филипа Вишњића 82” каже да субвенција града значи пуно, јер комплетан пројекат уградње топлотних пумпи за зграду у којој живи 40 породица, укупне површине 2.000 м2,  кошта 90.000 КМ.



 “Град ће наш пројекат субвенционисати са 18.000 КМ и то ће нама значити пуно. Вјерујем да ће се овај пројекат исплатити за четири године. Тренутно се гријемо на угаљ. Тешко је ангажовати ложача, угаљ поскупљује, тако да су сви с одушевљењем прихватили ову идеју”, каже Јекић.

Милош Кнежевић, представник Заједнице етажних власника “Михајла Пупина 14” каже да је већина станара  била за овај пројекат.



“Од града очекујемо субвенцију од 17.000 КМ, а пројекат износи укупно 65.000 КМ. Од 19 станова у згради, осамнаест власника станова је прихватило ову идеју. Ускоро ћемо уградити топлотне пумпе, а тиме ћемо максимално смањити трошкове гријања. И ми вјерујемо да ће се инвестиција исплатити за четири године”, каже Милош Кнежевић.

Драгослав Торлаковић, власник индивидуалног стамбеног објекта у Улици Стефана Дечанског у Бијељини, каже да се до сада његова породична кућа загријавала уз помоћ електричне енергије.



“Захваљујем градоначелнику и Градској управи на овој субвенцији. Мјесечно сам за гријање у зимским мјесецима плаћао и до 600 КМ. Топлотне пумпе ће ме коштати око 27.000 КМ, а пројекат ће се исплатити за пет до шест година”, каже Драгослав Торлаковић.

Момчило Кокић, власник куће у Улици Петрова гора број осам, каже да ће увођењем топлотне пумпе уштедјети пуно на потрошњи енергената.



 “Што се тиче самог пројекта, значиће ми пуно, јер ће ме ослободити једнократне набавке угља, дрвета или пелета. За то сам у свакој грејној сезони издвајао од 3.000 КМ  до 5.000 КМ. Ово је јефтинији вид гријања који подразумијева уштеду енергије. Елиминише се и физички рад за припрему огрева, избацивање пепела,  а дугорочно  штедимо на топлој води у бојлерима, смањујемо загађење ваздуха и елиминишемо издувне димне гасове. Нећемо тровати ни себе, а ни друге грађане. Значај овог пројекта је вишеструк, како за појединца, тако и за локалну заједницу”, каже Кокић. 

(Семберија Инфо)