Адвокат Раде Крстинић: Ако Вас пас луталица уједе, обавезно се обратите адвокату за правну помоћ! :: Semberija INFO ::

 

Адвокат Раде Крстинић: Ако Вас пас луталица уједе, обавезно се обратите адвокату за правну помоћ!


Шта учинити и коме се обратити уколико вас уједе пас луталица?
- Као прво, уколико дође до тога уједа, прије свега је потребно обратити се љекару, а одмах затим обавијестити и полицију.

Шта након тога?
- Када лице добије љекарски налаз и увјерење од полиције, са тим актима има право обратити се Градској управи да му намире штету, јер Градска управа, по Закону о локалној смоуправи, је дужна вршити контролу и сузбијање паса луталица на читавој својој територији и одговара за штету коју они нанесу лицима, домаћим животињама и имовини.

Који су сљедећи кораци уколико Градска управа одбије захтјев оштећеног лица, или му призна износ штете који је мањи од реалног?
- Из наше праксе можемо отворено да кажемо, да Градска управа увијек нуди нереално мале износе за накнаду штете и да је једини начин да се реална штета наплати судски поступак. Овдје је јако битно нагласити да у случају понуде од стране Градске управе малог износа за насталу штету, не потпише вансудско поравнање или споразум о намирењу штете, јер у случају потписа странка се аутоматски одрекла права на судску заштиту и не може покренути судски поступак. Уствари, странка може покренути судски поступак, али ће јој у том случају суд тужбу одбацити из разлога што је већ потписан Споразум о намирењу или нека врста вансудског поравнања.

Како се покреће судски поступак и какви су рокови?
- Судски поступак се покреће тужбом за накнаду штете пред надлежним Основним судом, а рокови за подношење тужбе су три године од дана када се ујед десио, тј. дана када је штета настала.

Поменули сте праксу коју из досадашњег рада имате, па Вас питамо каква је то пракса?
- Из наше досадашње праксе можемо рећи сљедеће. У судском поступку ове врсте увијек је неопходно ангажовати вјештака медицинске струке, чији је задатак да утврди дужину трајања и интезитет бола и страха који оштећено лици претрпли, као и да утврди степен наружености који код оштећеног лица настане усљед уједа пса луталице. На основу Налаза овог вјештака суд ће донијети пресуду којом ће оштећеном лицу признати накнаду штете у вишеструко већем износу од онога који би се мирним путем наплатио од Градске управе.

Каква је даља процедура након доношења пресуде?
-Оно што можемо рећи из нашег искуства је то да је у овој врсти поступака, када пресуда постане правоснажна, наплата износа штете који је признат том судском пресудом увијек сигурна, јер се штета наплаћује из буџета Градске управе. Шта више, често се деси да Градска управа сама добровољно плати износ по пресуди, а ако се то не деси, наплата се врши путем Извршног поступка пред Основним судом, који не траје дуго, јер се проводи блокадом рачуна градске управе. Дакле, ово је један од оних поступака у коме је наплата штете сигурна, јер за штету одговара локална самоуправа, тј. у нашем случају град Бијељина.



А шта се дешава уколико пси луталице нанесу штету грађанима на некој имовини, нпр. напад на стоку, возила и сл.?
- Овим путем још једном истичемо да Градска управа, по Закону о локалној смоуправи, одговара за штету коју пси луталице нанесу, не само лицима, већ и свакој имовини тих лица. Наша канцеларија је у својој пракси имала и доста таквих поступака у којима смо нашим клијентима наплатили материјалну штету насталу нападом паса луталица на стоку и живину.

Да ли је и на који начин тај поступак другачији од поступка када је нападнуто лице?
- Постоје одређене разлике између тих поступака, првенствено у смислу вјештачења и пријаве самог напада. Као прво, ту долазимо до разлике у односну на напријед речено, јер се тај напад пријављује ветеринарској служби и полицији, који након тога издају увјерења, а која су основ да се подносе захтјев за накнаду штете или тужба суду. Што се самог судског поступка тиче, основна разлика је у томе што се за утврђивање висине штете ангажује судски вјештак пољопривредне струке. Управо на основу Налаза овог вјештака, као и на основу напријед поменутих увјерења ветеринарске службе и полиције (материјалних доказа), суд доноси пресуду којом оштећеном лицу признаје накнаду ове врсте штете у износима коју су, опет, вишеструко већи од оних које грађанима нуди градска управа и коју је утврдио релевантни вјештак.

Имајућу у виду сложеност ове врсте поступка, која је Ваша препорука читаоцима?
-Наша препорука је да, у сваком случају, лица која су повријеђена нападаом паса луталица или којима је оштећена било која имовина усљед тог напада потраже стручну помоћ из разлога што због неинформисаности и правне неукости могу пропустити прилику да пред судом заштите своја права и наплате реалну висину штете коју су претпили. Уз све то, доказивање висине штете узроковане нападаом паса луталица је често врло сложен процес који зависи од много фактора, па је с тога наша препорука да се сви оштећени обрате адвокату за правну помоћ.

Семберија инфо