Мајевица без мина ствара услове за одрживи развој туризма на овој планини :: Semberija INFO ::

 

Мајевица без мина ствара услове за одрживи развој туризма на овој планини


У овој години започео је трогодисњи пројекат ,,Мајевица без мина" у оквиру кога је предвиђено да се очисте све минско сумњиве површине на подручју општина Угљевик, Лопаре, Сапна, Челић и Теочак.
 
На подручју општине Угљевик, кад је у питању Ланд Релеасе пројекат Угљевик, тренутно се изводе радови на посљедње двије истраге. Послије завршених претрага, приступиће се узорковању урађеног посла, тако да се очекује до краја новембра завршетак овог пројекта.  
 
-Од почетка радова, па све до краја септембра пронађене су  и уништене: једна противтенковска мина, осам противпјешадијских мина и 13 неексплодираних убојитих средстава.  У истом периоду очишћено је 55.407 м2 површине, али сада не можемо рећи колико је површине и редуковано’’, рекао је Александар Крстић, Шеф одсјека за послове цивилне заштите у Општинској управи општине Угљевик И координатор на пројекту ,,Мајевица без мина" за подручје општине Угљевик.
 
Деминерски радови су изводјени на локацијама: СИ2 Гајићи; СИ3 Просјека; СИ7 Турсаново Брдо – Врањевац 3; СИ9 Турсаново Брдо Врањевац; СИ1 Николићи; СИ5 Мали Гребен Тавна; СИ8 Турсаново Брдо Врањевац 2; СИ Просјека Велики Гребен; СИ6 Мали Гребен. 
 
Према плану до краја године требали би имати очишћено подручје општине Угљевик од мина, тј. Угљевик без мина.


 
Данас је подручје Мајевице посјетио амбасадор СР Њемачке и војни аташе пуковник Франц Јозеф Нолте који се залагао  да њемачки Бундестаг одобри грант од 9,5 милиона евра за пројекат ,,Мајевица без мина".
 
Сем њих у посјети је била и Дубравка Бошњак, министарка цивилних послова, те в.д. директор БХ МАЦ-а Енис Хорозовић.
 
Посјећена је локација Лукавица на подручју општине Челић гдје је отворен нови пројекат Лукавица, а на подручју општине Челић приводи се крају пројекат деминирања подручја Челићка ријека Долови гдје је пронађена и уништена 221 мина и око 80 неексплодираних убојитих средстава.
 
Реализацијом овог пројекта створиће се одрживи услови за развој туризма на подручју ових пет мајевичких општина.