Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју: Малишани за драге госте приредили представу “Мали пријатељ” :: Semberija INFO ::

 

Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју: Малишани за драге госте приредили представу “Мали пријатељ”


У просторијама Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју, поводом обиљежавања “Дјечије недјеље” малишани су припремили прогодну представу, а поред представе, за госте су отпјевали пјесмицу за коју су текст и музику припремили запослени у Дневном центру. Невена Ранкић, руководилац Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју истакла је да су се и ове године потрудили да обогате Међународну недјељу дјетета.

-Организовали смо различите радионице и дружења са дјецом из основних школа и вртића, а за наше драге госте смо припремили представу под називом “Мали пријатељ”, а на основу дјела “Мали принц”. На овај начин преносимо и поруку да смо сви на изглед различити, али смо у срцу и души једнаки”, рекла је Ранкићева. Она је подсјетила да је Дневни центар почео са радом у фебруару 2021. године, те да су задовољни и дјеца и родитељи.



-Дјеца нам свакодневно долазе радосна и насмијана, родитељи нам потврђују да малишани једва чекају да дођу у центар и друже се са другарима. Имамо разне заједничке радионице, а настојимо да свакодневно унапређујемо наше услуге”, појаснила је Ранкићева. Гост на приредби била је и Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу.

-Посјета Дневном центру је посебно задовољство, јер видимо да се са дјецом ради, да су дјеца задовољна, да имају услове и могућност да покажу шта могу, што је и јесте смисао ове социјалне услуге. Из угла институције Омбудсмана за дјецу ово је важно јер дјеца остварују своја права из Конвенције УН о правима дјетета, да нису дискриминисани, право да се друже, да се играју и буду видљиви”, рекла је Вуковићева и рекла да институција Омбудсмана јако подржава рад овог Дневног центра, као и Дневни центар за дјецу у ризику и Дневни центар дјеце у Отахарину. Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, такође је био гост на приредби, истакавши да ова посјета није ни прва, а свакако ни последња.



-У ову установу и Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју увијек долазим с посебним осјећањима и као неко ко је представник нашег града, могу рећи да можемо бити поносни на чињеницу да имамо Дневни центар са адекватним простором и стручним кадром. Наша дужност, као представника институција, али и друштвене заједнице у цјелини, да се ни једно дијете, без обзира на потешкоће у развоју или било шта друго,  не осјети мање вриједним, него да су равноправни чланови друштва. Скупштина града је у оквиру својих надлежности опредијељења за апсолутну подршку Центру за социјални рад, самим тим Дневном центру за дјецу са потешкоћама у развоју, као и Дневном центру за дјецу у ризику”, рекао је Ђурђевић. Директор Центра за социјални рад Милорад Софренић подсјетио је да у Дневном центру за дјецу с потешкоћама у развоју имају око 20 малишана, а у Дневном центру за дјецу у ризику, у различитим интервалима, око 40.



-Са дјецом активно раде стручна лица, њих седморо, имамо неопходан дидактички материјал, игралиште, а све је прилагођено потребама дјеце. Циљ нам да се дјеци омогући адекватан боравак и напредак, као и једна врста олакшице и сигурности њиховим родитељима”, рекао је Софренић.

Семберија инфо