РЕАЛИЗОВАНО ПЕТ ПРОЈЕКАТА У ПЕТ ОПШТИНА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА МАЈЕВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

РЕАЛИЗОВАНО ПЕТ ПРОЈЕКАТА У ПЕТ ОПШТИНА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА МАЈЕВИЦИ


На локацији Хумачког језера у мјесној заједници Горњи Хумци, која територијално припада општини Челић, уређен је простор око језера како би се подигао ниво туристичке понуде у наведеној локалној заједници и на простору цијеле Мајевице.

Иницијатива за сарадњу у области туризма на Мајевици, покренула су руководства пет општина Челић, Лопаре, Сапна, Теочак и Угљевик, а пројекат којим се у свакој од поменутих локалних заједница уређује по једна туристичка локација спроводи Одјел за сарадњу Делегације Европске уније у БиХ.

Стефано Елеро, шеф Одјела за сарадњу Делегације Европске уније у БиХ је изразио задовољство данашњом посјетом Хумачком језеру гдје је отворена прва од укупно пет иницијатива за уређење туристичких потенцијалима у локалним заједницама на подручју Мајевице.

“Делегација Европске уније као приоритет ставља развој туризма и одређених туристичких потенцијала БиХ”, рекао Елеро у својој изјави новинарима.

Он је додао да ће Делегација Европске уније у БиХ увијек пружати финансијску и техничку подршку како би се реализовали захтјеви и представили одређени потенцијали.

Начелник општине Челић Адмир Хрустановић је изразио захвалност Делегацији Европске уније на имплементацији пројекта и изразио наду да је наведени пројекат један од зачетака развоја туризма на Мајевици и у општини Челић.

“За овај пројекат смо добили 24 000 КМ и то је само иницијална каписла за наредна улагања у туризам на подручју општине Челић”, закључио је Хрустановић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је навео да је данас важан дан за пет локалних заједница на Мајевици, што доказује и посјета Стефана Елера, шефа Одјела за сарадњу Делегације Европске уније У БиХ.



“Успјешно је реализовано пет пројеката у пет локалних заједница, а суштина приче је томе да Мајевица као простор, који је административно подијељен између два ентитета и пет локалних заједница, у туристичком смислу треба функционисати као цјелина”, истакао је Савић.

“Ако неки туриста дође на Мајевицу он за дан може да види потенцијале једне локалне заједнице, а овако нас пет заједно, са једном компатибилном понудом, која је практично заједничка можемо да задржимо људе, да их заинтересујемо да посјети ове просторе на којим се може наћи различита култура, традиција и народи”, образложио је Савић.

Он је додао да је општина Лопаре, у наведеном пројекту, добила средства за уређења изворишта сумпорне воде, које се налази поред пута Лопаре – Тузла.