Семберија: Први приноси кукуруза бољи него лани :: Semberija INFO ::

 

Семберија: Први приноси кукуруза бољи него лани


У Семберији је почела берба кукуруза, а већ сљедеће седмице и у другим дијеловима Српске очекује се берба хибрида ранијих група зрења.

Комбајни су ове године поранили, јер су високе температуре изазвале раније зрење кукуруза. Први приноси бољи су него лани и крећу се од седам до осам тона по хектару.

Због кишног и хладног прољећа, а потом и вишемесјечне суше и врло високих дневних температура, ова година је била неповољна за производњу кукуруза. Ратари који су примијенили све потребне агротехничке мјере, ипак, су задовољни приносом.

- Принос је бољи него прошле године, мада сам очекивао више. Ипак, реално гледано, принос ће ове године бити просјечан, дакле седам до осам тона - каже Божидар Васић из Батковића.

Вршидба кукуруза у зрну у већој мјери почеће идуће седмице, а на појединим парцелама берба ће причекати крај вегетације.

- Неки пољопривредни произвођачи су наводњавали усјеве, ту је кукуруз још увијек у фази наљевања зрна и ту ће бити изузетно велики приноси - каже Стеван Перковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Бијељина.

Под кукурузом је у Семберији 26.000 хектара. У Лијевче пољу прољетос је засијано око 30.000 хектара. Берба би требало да почне у наредних десет дана, гдје ратари очекују просјечан род, док је стање усјева веома различито.

Охрабрује и чињеница да код ратара који су примијенили комплетне заштитне третмане нису забиљежене болести зрна које узрокују појаву микотоксина.

- Може се очекивати д аћемо ове године имати знатно мању заступљеност микотоксина, односно пљеснивих зрна, обољелих зрна - наводи агроном Драгиша Лопандић.

Млинари наводе да ће откупна цијена кукуруза бити дефинисана у складу с тржишном. Очекује се да би цијена могла износити 25 пфенига по килограму као што је у Србији. Већина произвођача, због ниске цијене, неће ни журити с продајом кукуруза, већ ће га користити за тов стоке или ће кукуруз ускладиштити чекајући поскупљење.


РТРС