БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“ БИЈЕЉИНА : СЛУЧАЈ АЛЕКСАНДРА КОВАЧА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“ БИЈЕЉИНА : СЛУЧАЈ АЛЕКСАНДРА КОВАЧА


У просторијама ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ у Бијељини данас је одржана  конференција за медије на којој је јавност упозната са новим детаљама у случају дјечака Александра Ковача, који је преминуо 28. августа, два дана након пријема на лијечење у овој здравственој установи.

Наиме, након што је 28. аугуста у вечерњим сатима у УКЦ Републике Српске у Бања Луци констатована смрт Александра Ковача, у пријеподневним сатима сљедећег дана директор бијељинске болнице др Златко Максимовић је именовао Комисију за унутрашњи надзор. Комисију су сачињавати др Нела Митровић, прим. др Микајло Лазић, прим. др Гордана Арнаутовић, др Нада Савић, др Ивка Џувелековић, др Горан Максимовић и др Снежана Ђукић. Након провјере и анализе цијелог случаја Комисија је констатовала постојање процедуралних грешака почињених од стране двоје поступајућих љекара: примаријус доктора Бранке Гаврић и доктора Бојана Гајића.

Директор Болнице Златко Максимовић рекао је новинарима да је јутрос донио рјешење о покретању дисциплинског поступка против др Бранке Гаврић и др Бојана Гајића те да је начелници Одјељења педијатрије Ивки Џувелековић наложио да наведеним докторима онемогући пружење здравствене заштите пацијентима до завршетка дисциплинског поступка.

У међувремену траје процес формирања екстерне Комисија за стручни надзор, коју ће чинити универзитетски професори медицине из Бања Луке, Београда и Фоче. Они ће анализирати случај и дати стручно мишљење по питању самог поступка лијечења и предузетих медицинских радњи здравствених радника бијељинске болнице према Александру Ковачу.



Начелница Одјељења педијатрије ове болнице Ивка Џувелековић подсјетила је да је Александар Ковач примљен у Болницу „Свети врачеви“ 26. августа са главобољом и повраћањем, симптомима који су почели претходног дана, те да је сат времена прије хоспитализације прегледан од стране неуролога и да је налаз био уредан.

-Послије тог прегледа упућен је педијатру гдје га је дежурни љекар прегледао и предложио хоспитализацију. Током два дана рађене су лабораторијске анализе и прегледи у складу са клиничком сликом, а дјечак цијело вријеме није имао температуру. Опште стање је било стабилно а неуролошки статус нормалан. Прије одласка у УКЦ Бањалука добио је високу температуру, али је била блага и износила је 37,2. Укупно шест педијатара пратило је стање дјетета у нашој болници, прегледала су га два неуролога, специјалиста ОРЛ и офталмолог. Да ли је направљена нека грешка? Да ли се могло спријечити? Могу да вам кажем и као педијатар, и као мајка, да неке ствари немају одговор, а ово је једна од тих. Неки наводи који су се појављивали, да би било другачије да је нечије друго дијете у питању, нису тачни. Тако би било да је било које дијете у питању, па и дјеца нас који сједимо овдје“, изјавила је начелница Одјељења за педијатрију бијељинске болнице др Ивка Џувелековић. 

(Семберија инфо)