Град Бијељина стипендира 139 студената и ученика :: Semberija INFO ::

 

Град Бијељина стипендира 139 студената и ученика


Град Бијељина стипендира 139 студената и ученика који мјесечно примају од 100 до 200 КМ, наведено је у извјештају градског Одјељења за друштвене дјелатности.

Међу стипендистима је 40 студената, 19 ученика генерације средњих школа у граду и 44 ученика генерације из основних школа, 33 ученика са посебним потребама у основним и средњим школама у Бијељини и три ученика са посебним потребама који се школују у специјализованим установама.
 
Стипендије се исплаћују за десет мјесеци у години, а из градског буџета се једнократним новчаним износима подржавају и научноистраживачки радови.

За ђаке генерације основних школа и ученике са посебним потребама који се школују у основним и средњим школама на подручју Бијељине стипендија износи 100 КМ, за ученике са посебним потребама који се школују у специјализованим установама ван града 150 КМ, док су студентске стипендије 200 КМ, уз могуће стимулативно увећање које зависи од постигнуте просјечне оцјене током студирања.

За магистарски рад или његов еквивалент одређен је једнократни новчани износ од 1.500 КМ, а за докторску тезу 2.000 КМ.

У овој академској години град Бијељина из буџета стипендира 20 студената, од чега 17 за дефицитарна занимања професора математике, физике, њемачког језика, хемије, биологије, доктора медицине, фармацеута, социјалног радника, инжењера електротехнике, грађевине, геодезије, саобраћаја, машинства и прераде дрвета.

За студенте који припадају мање заступљеним конститутивним народима и групи осталих обезбијеђене су три стипендије.

Из градског буџета исплаћују се и награде од 100, 75 и 50 КМ за ученике који су освојили прво друго или треће мјесто на такмичењима из наставних предмета, а најнижи ранг такмичења које се награђује је републичко.

За наставнике који су припремали награђене ученике одређена је новчана награда од 100 КМ.

Извјештај градског Одјељења за друштвене дјелатности о стипендирању биће разматран на сједници Скупштине града у петак, 4. октобра.

СРНА/Инфо Бијељина