Прослављена слава храма у Угљевик Селу: Служен парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата :: Semberija INFO ::

 

Прослављена слава храма у Угљевик Селу: Служен парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата


Храм Светог преподобног Сисоја Великог у Угљевик Селу прославио је данас крсну славу у присуству многобројних вјерника из овог краја.



У току опхода око храма вијенац на спомен-обиљежје на којем су исписана имена девет погинулих бораца из Угљевик Села положили су предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић и предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић након чега је служен парастос.

Кум данашње славе био је седамнаестогодишњи Милко Филиповић.

Пензионисани свештеник Милан Танацковић поручио је у проповједи да је Свети Сисоје Велики био велики подвижник те да му се посебно радују мајке и дјеца чији је заштитник.



Храмовној слави заједно са вјерницима присуствовао је предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић који је родом из Угљевик Села.

Лазић је честитао свештенству и парохијанима славу напоменувши да се на овај начин чува традиција српског народа.

-Важно је бити заједно са својом црквом, која нас учи хришћанским вриједностима, која је чувар наше традиције, породице, дјеце и свих хришћанских врлина-рекао је Лазић.



Одборник у Скупштини општине Угљевик Јово Филиповић, који је мјештанин Угљевик Села, истакао је да су храмови мјеста окупљања српског народа те да је овај храм саграђен 2017 године а освештао га епископ зворничко-тузлански Фотије.

-Храм је саграђен у етно стилу и чува од заборава вријеме у којем су наши преци мукотрпно радили и  посвећени вјери православној која је вијековима уназад очувала наш род  на овим просторима-поручио је Филиповић.