ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА ОДРЖАНА И У БИЈЕЉИНИ: СТВАРАЈМО НОВЕ ПРИЛИКЕ! :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА ОДРЖАНА И У БИЈЕЉИНИ: СТВАРАЈМО НОВЕ ПРИЛИКЕ!


Бројни мали и велики љубитељи науке окупили су се 27. септембра у Центру за културу гдје је одржана ,,Ноћ истраживача“. Како су истакли организатори овог фестивала науке у Бијељини, Удружење ,,Породични круг“, ,,Ноћ истраживача“ се одржава широм Европе са циљем да промовише научнике и њихов рад и да представи њихов значај и утицај на наше животе и свакодневицу. 

Домаћин најзабавније ноћи науке и истраживачког рада, која се у Бијељини организује по седми пут за редом, је Центар за културу , а испред ове установе учесницима се обратио замјеник директора Јован Гајић. Поздрављајући присутне и честитајући организаторима, посебно се обратио младим људима који су узели учешће у овој манифестацији.


-Вечерас наши млади из Бијељине на забаван и интерактиван начин науку приближавају сваком појединцу, а оно што желим да апострофирам је да нам је заиста велика част што смо домаћини ове манифестације, рекао је Гајић  нагласивши да нас ,,Нош истраживача“ подстиче да размислимо шта можемо урадити данас, да би створили нове прилике за све, јер футуристичко размишљање је увијек давало сјајне резултате. 

Мото овогодишње ,,Ноћи истраживача“ је ,,Стварајмо нове прилике!“, како би се истакла креативна страна науке, као и сам креативни процес који подразумијева научни рад. Ноћ истраживача и ове године има мисију да покаже да наука прожима сваки аспект наших живота и да је наука забавна.

Организатори су за посјетиоце свих узраста припремили забавне садржаје, радионице, интерактивне експерименте и прилику да се приближе науци и истраживању.


- Циљ манифестације је повећање свијести о истраживању и иновацијама, подршка истраживачима и промоција постигнућа домаћих научника, иноватора и предузетника, те подстицање младих да размисле о науци као потенцијалној каријери, изјавила је предсједница Управног одбора удружења ,,Породични круг“  Слађана Миљеновић прецизирајући да се на овогодишњој  манифеставији представило 12 тимова средњошколских истраживача, док су основношколци и дјеца из бијељинских вртића великим бројем ликовних и литерарних радова показала како то они виде науку и њену магију.    

Поред Бијељине, ова манифестација, која се одржава посљедњег петка у септембру, одржана је у још осам градова БиХ и то у Брчком, Тузли, Горажду, Сарајеву, Бања Луци, Мостару, Коњицу и Требињу.