ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ЧАСНОГ КРСТА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ЧАСНОГ КРСТА


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Часног крста у Сувом Пољу код Бијељине поводом манастирске славе Крстовдана.
Владика Фотије је истакао да Воздвижење Часног крста подсјећа на суштину вјере - а то је крст и васкрсење.

"Битка крста и васкрсења непрестано се одвија у нашем срцу, бићу, души - све зависи шта ће побиједити", рекао је владика Фотије.

Он је напоменуо да су хришћани од Часног крста имали велику корист јер су се, захваљујући њему, исцјељивали од болести и сваке муке.

"Господ Исус Христос је изабрао да на крсту спасе људски род, цијели свијет и управо је крстоликим путем показао свима да је то пут спасења. Зато свештенство васпитава наш народ да иде крсто-васкрслим путем и да приноси себе као жртву ради ближњих и Бога, не би ли ишао путем спасења", рекао је владика Фотије.

Он је као примјер доброг дјела навео недавно асфалтирање пута до Манастира Часног крста који су финансирали општина Угљевик и град Бијељина.



"Њихов примјер показује како слога чини чуда, поготову у српском народу. Ту гдје смо сложни велика дјела чинимо и тако смо у вријеме Турака дизали манастире и цркве, а били смо поробљени 500 година. Заједништво нас је очувало", поручио је владика Фотије.

Начелник општине Угљевик Василије Перић изразио је задовољство реализованим пројектом асфалтирања пута до манастира.

"Изградња пута је значајан посао, а посебно јер води ка светињи. То је примјер да заједно можемо учинити добра дјела", истакао је Перић.

Он је подсјетио да је општина Угљевик и раније помагала овај манастир изградњом и уређењом платоа.

"Важно је да очувамо нашу културу, традицију и вјеру, јер нас је вијековима очувала управо она и наша Српска православна црква", рекао је Перић.