Од сутра у Бијељини 28 дезинфекционих баријера :: Semberija INFO ::

 

Од сутра у Бијељини 28 дезинфекционих баријера


FOTO: InfoBijeljina
На подручју Бијељине, Лопара и Угљевика, потврђено је 78 жаришта афричке куге свиња. До сада је извршена еутаназија више од 3.300 животиња. Након увођења ванредног стања на подручју града Бијељина од сутра ће бити постављено 28 дезинфекционих баријера. Сузбијање афричке куге свиња у Бијељини ће поред Цивилне заштите, појачати шест инспектора, а одобрена су и два специјализована возила за одвоз угинулих животиња.

Охрабрује боља сарадња републичких институција и локалне власти у Бијељини на сузбијању афричке куге свиња и санацији жаришта на терену гдје се болест појавила, оцијенили су учесници састанка, коме су поред ресорног министра присуствовали челници МУП-а Српске, Републичке управе цивилне заштите, удружења пољопривредника.
 
- На терену ће се појачати и возила и људство и све остало видим да је један конструктиван разговор да покушамо колико било да ублажимо ову ситуацију афричке куге, без обзира што је она и до сад у фази напредовања  - каже Саво Бакајлић предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије и Мајевице.
 
Кризни центар Републике Српске наложио је постављање дезобаријера, обезбиједио додатну опрему и људство.
 
- Проблем који смо имали са утврђивањем афричке куге свиња и одвожењем тих животиња смо ријешили на начин додатних шест инспектора. Од стране инспектората које смо одобрили на располагање, до вечерашњих касних часова очекујемо једно специјализовано возило, до петка још једно - истакао је Саво Минић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
 
Влада Републике Српске преузеће на себе комплетну надокнаду штете фармерима из Фонда солидарности.
 
Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац предложио је Савјету министара да из текуће резерве буџета институција БиХ интервентно издвоји милион марака за санирање посљедица ширења афричке свињске куге у Републици Српској и Брчко дистрикту.
 
Поред три локалне заједнице у којима је проглашена ванредна ситуација, како би се могле спроводити мјере борбе против заразе које су раније изостајале, афричка куга свиња потврђена је и у Шамцу и у Доњем Жабару.
 
Сутра се у БиХ очекује долазак међународних експерата, који ће пренијети знања и искуства о борби са афричком кугом свиња.

(РТРС)