ЛОПАРЕ: У ПУШКОВЦУ ПРВИ СЛУЧАЈ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: У ПУШКОВЦУ ПРВИ СЛУЧАЈ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ


У мјесној заједници Пушковац откривен је први случај афричке куге свиња на подручју општине Лопаре. Поводом тога је засиједао општински кризни штаб на којем је донесена одлука да Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ врши укопавање угинулих и еутанизираних животиња.

-Oпштина Лопаре нема велику популацију домаћих свиња и мислим да ћемо на најбољи начин одговорити задатку“, рекао је доктор ветеринарских наука Љубиша Лазаревић, који у свом посједу има и једну од највећих фарми свиња на подручју локлане заједнице. Он је свим узгајивачима свиња предложио да не подлијежу паници, да се ради о болести која није зооноза, те да људи од ње не оболијевају. Лазаревић је навео да треба повести рачуна о кретању људи на имањима, животиње треба склонити са отвореног простора и затворити их. Такође је потребно напрвити импровизоване баријере за дезинфекцију у која треба сипати растворе на бази натријум хидроксида или живе соде.  Треба извршити личну дезинфекцију и дезинфекцију обуће приликом сваког уласка и изласка у домаћинства и просторе у коме се налазе свиње.

-Сваку сумњу на болест свиња треба обавезно пријавити надлежним ветеринарима који ће даље слиједити инструкције републичког ветеринарског инспектора који је задужен за праћење ситуације на терену“, закључио је Лазаревић.