РИБОЛОВЦИ ИЗ ЈАЊЕ У АКЦИЈИ ПОРИБЉАВАЊА :: Semberija INFO ::

 

РИБОЛОВЦИ ИЗ ЈАЊЕ У АКЦИЈИ ПОРИБЉАВАЊА



У оквиру својих редовних активности чланови Спортског риболовног удружења „Дрина“ из Јање данас су ријеке Дрину и Јању обогатили са три хиљаде комада шарана. Ријеч је о младим рибама купљеним у Поребрицама - Рибњаци „Мирић“.



- Сви риболовци који пецају на Дрини, овом дијелу који гравитира Јањи, могу посвједочити да је рибљи фонд драстично смањен. То се посебно односи на ријеку Јању гдје процјењујемо да је током уређења њеног корита уништено и до 80 посто рибљег фонда. Зато смо одлучили кренути у правцу порибљавања. Шаран је аутохтона риба у овом крају и рачунамо да ће се данас пуштене младе рибе успјешно адаптирати на нову средину. Размишљали смо да умјесто шарана купимо и пустимо пастрмку, али се то испоставило прескупим за нас. Ми смо још увијек мало удружење али не одустајемо. Циљ нам је да наше ријеке поново учинимо привлачним мјестима за риболов свим правим риболовцима“, изјавио је за „Семберија ИНФО“ Зекеријах Каријашевић, секретар СРУ „Дрина“ уз напомену да ће порибљавања Дрине и Јање бити редовна у наредним годинама.



СРУ „Дрина“ броји 220 чланова и биљежи тренд повећања чланства. Ангажовали су два рибочувара који су у претходном периоду открили и заплијенили велики број мрежа којима је вршен криволов. Данас су, у присуству свих чланова удружења, заплијењене мреже спаљене.

- Задовољни смо до сад учињеним, али не мислимо стати. Наш рад на терену виде људи којима је стало до Дрине и Јање и онда нам и они пружају помоћ и подршку. Велики проблем нам представљају људи који на недозвољен начин, забрањеним средствима лове рибу. Ми смо као Удружење ангажовали адвоката који ће нас заступати пред судом против сваког ко се огријеши о закон о рибарству“, закључио је Каријашевић.


Семберија инфо - И. Гутић