ВОДА НАПРАВИЛА ВЕЛИКУ ШТЕТУ НА УСЈЕВИМА У ЈАЊИ :: Semberija INFO ::

 

ВОДА НАПРАВИЛА ВЕЛИКУ ШТЕТУ НА УСЈЕВИМА У ЈАЊИ


На подручју МЗ Јања велике падавине су изазвале поплаву у ноћи са 30. на 31. мај. Вода је поплавила неколико десетина домаћинстава у Јањи, али је далеко већа штета настала на пољопривредним површинама око Јање. 
Највећа штета је начињена у пољу које се простире са лијеве стране магистралног пута који повезује Јању и сусједну Рухотину. Ово није први пут да су управо ове њиве поплављене, а до поплава долази усљед зараслог корита канала Брезовица који не може да прими потребну количину воде те непостојања канала за одвод вишка воде на овом подручју.



Према ријечима Мује Богаљевића, директора ОПЗ „Агрофармер“ из Јање, поплава је направила велику штету на свим усјевима с тим да је посебно погођена култура кромпира којом су на овом подручју засијане значајне површине.

- У зависности од случаја до случаја разликује се и настала штета. Укупно гледано, очекујемо око 40 посто мањи принос кромпира у односу на прошлу сезону. Имамо коопераната којима су дјелимично поплављене њиве, а имамо и неколико њих код којих је штета стопостотна.



При томе, надлежне установе нису још формирале ни комисију за процјену штете која би обишла терен, а у међувремену су, усљед нових падавина, поплављена нова подручја. Апелујем на одговорне да имају више слуха за потребе пољопривредника у Јањи. Проблем учесталих поплава на овом подручју ријешиће се чишћењем корита Брезовице те копањем три, уплањена, планирана, уцртана канала на овом подручју за које до сада надлежне институције нису нашле за сходно да их ископају“, изјавио је Богаљевић за „Семберија ИНФО“. 


​Семберија инфо - И. Гутић