Одбор за образовање коалиције КОЛОСИ: Принципи рада са породицама младих особа са инвалидитетом :: Semberija INFO ::

 

Одбор за образовање коалиције КОЛОСИ: Принципи рада са породицама младих особа са инвалидитетом


Одбор за образовање коалиције КОЛОСИ организовао је радионицу „Принципи рада са породицама младих особа са инвалидитетом”. У радионици су учествовали родитељи младих особа са инвалидитетом, младе особе са инвалидитетом, представници јавних институција и коалиције, а секретар коалиције КОЛОСИ Милорад Јовић је појаснио да је радионица организована са циљем да се родитељи младих особа са инвалидитетом упознају о правима њихове дјеце.



-Циљ нам је да родитељи укључе своју дјецу у образовни систем, адекватне спортске активности, да их без устезања укључе у коалицију КОЛОСИ, како бисмо се заједнички борили за њихова права. Колалиција уз подршку свих релевантних установа и институција настоји да се дође до квалитетне инклузије у свим нивоима образовања, али и свих нивоа у културним и спортским активностима. Родитељи најбоље знају проблеме своје дјеце и они ће нам их на најбољи начин пренијети, а ми ћемо кроз све нивое власти настојати исправљати правилнике и законе који се тичу УН Конвенције особа са инвалидитетом, а који је БиХ потписала 2010. године“, рекао је Јовић. Он је нагласио да се родитељи суочавају са бројним проблемима, јер имају дијете са инвалидитетом, а самим тим се намеће питање, да ли је родитељ у том случају и његоватељ. 

-Родитељи не могу да раде, јер немају коме на чување оставити дијете са инвалидитетом. Немамо ни дневног центра ни адекватног савјетовалишта. Ми се залажемо за персоналне асистенте у настави, те дефинисање надлежности између локалног и републичког нивоа за инклузивно образовање. КОЛОСИ имају подршку локалне заједнице, а пројекте реализујемо уз свесрдну помоћ организација Моја права и шведске агенције СИДА“, нагласио је Јовић.

Семберија ИНФО/О. Стјепановић
Фото: Б. Милошевић