ПОМЕН ЗА УБИЈЕНЕ У ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ :: Semberija INFO ::

 

ПОМЕН ЗА УБИЈЕНЕ У ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ


На градском гробљу у Пучилима данас је служен парастос код спомен-костурнице за страдале војнике ЈНА у "Тузланској колони", а потом су положени вијенци и цвијеће, уз поруку да се овај злочин не смије заборавити.
Претходно су учесници  посјетили мјесто страдања војника на Брчанској Малти у Тузли.

Почаст припадницима ЈНА које су муслиманске снаге убиле у Тузланској колони прије 31 годину, одала је делегација Народне скупштине Српске , министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, предсједник БОРС-а Радан Остојић, делегација града Бијељина, представници градских одбора политичких партија, бројне делегације организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука,породице погинулих, као и они који су преживјели овај злочин.



Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да овај злочин без казне треба процесуирати, јер жртве, породице погинулих и рањених, чекају правду.
- И овај, као и претходни злочин који је врло сличан овоме у Добровољачкој улици у Сарајеву, остали су без судског епилога", подсјетио је Егић.
Он је додао да је напад на колону ЈНА у договореном повлачењу из Тузле у којем је убијена млада војска, злочин без преседана, напоменувши да није пресуђено ни злочинцу који је рањеном војнику пуцао у уста.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је ово један од злочина у БиХ који је остао без казне, гдје су злочинци паравојне муслиманске и хрватске формације, а жртва српски народ и српски војници.



Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 их је рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.
Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су из засједе припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".


Семберија инфо