БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА ДОБИЛА ХЕМАТОЛОГА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА ДОБИЛА ХЕМАТОЛОГА


У бијељинској болници од половине априла почела је са радом хематолошка амбуланта у којој ординира др Бојана Симић, која се недавно вратила са специјализације.

Хематолог, др Бојана Симић, рођена је у Бијељини, гдје је  одрасла и завршила основну и средњу школу. Студитала је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, гдје је дипломирала 2012.године. Прво радно мјесто било је у Дому здравља Бијељина у Служби хитне медицинске помоћи гдје је провела двије године, након чега добија прилику да постане дио колектива бијељинске болнице, гдје јој је додијељена специјализацију из хематологије. 



Специјалистички стаж је одрадила дијелом у Болници „Свети Врачеви“, потом у Универзитетско клиничком центру Бањалука и посљедњу годину у Клиничком центру Србије на Клиници за хематологију. У вријеме пандемије ковида била је ангажована у бијељинској ковид болници.

Чиме се бави хематологија?

Хематологија је грана интерне медицине која се бави поремећајима крви и крвотворних органа. Хематолошке болести су: анемије, мијелопролиферативне болести, мијелодиспалзни синдроми, лимфопролиферативне болести, имунопролиферативне болести и поремећаји коагулације.

Које су најчешће хематолошке болести?

Најчешће нам се обраћају пацијенти са анемијама, посебно са  недостатком гвожђа. Већином се радио о гинеколошким и гастоентеролошким узроцима анемије. Често нам се јављају пацијенти са урођеним или стеченим тромбофилијама, поремећајем згрушавања крви који су повезани са склоношћу тромбози. Овај проблем је изражен у посљедње вријеме код трудница.  Пацијенти са тромбоцитопенијама, прије свега имунолошким, које захтијевају праћење након болничког лијечења.

Дијагностика хематолошких болести?

Захваљујуци менаџменту болнице, на челу са директором проф.др Златком Максимовићем,  биће остварени бољу услови за дијагностиковање хематолошких обољења у ЈЗУ Болница Св Врачеви увођењем процедура аспирације и биопсије коштане сржи. Кроз организивање рада хематолошке дневне болнице у наредном периоду биће омогуцена примјена хемотерапијских протокола за хематолошке малигне болести, због чега су до сада пацијенти били упућивани у Универзитетско клинички центар Републике Српске у  Бањалуци.

Како изгледа преглед код хематолога?

Клинички преглед се не разликује много од интернистичког, али има своје специфичности гдје се посебно обраћа пажња да ли је присутна периферна лимфна аденопатија која би могла да укаже на присутво неког  хематолошког  обољења  или увећана слезина која нам је такође, веома битна.