Одржане промоције „Стаза знања“ и изложба „Човјек против природе“ у Градском парку :: Semberija INFO ::

 

Одржане промоције „Стаза знања“ и изложба „Човјек против природе“ у Градском парку


Данас је у Градском парку у Бијељини организована промоција „Стаза знања“, као и изложба „Човјек против природе“.

Ове иницијативе настале су са циљем подстицањем младих да се активно укључе у заштиту животне средине, те развију свијест о важности очувања природних ресурса.



Учесници овог пројекта су ученици VIII-2 разреда Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина заједно са професорицом географије, Виолетом Шеовац, као и Удружење „Ада“ који су изложбом експоната прикупљених током акција чишћења предочили проблем дивљих депонија и из тог разлога изложба носи назив „Човјек против природе“.

Виолета Шеовац, наставница географије у Основној школи „Вук Караџић“ Бијељина изразила је задовољство што су овај пројекат привели крају, те да иза њега стоји велики број људи и рада.



-Од идеје до реализације дуг је пут, али доказали смо да у овом граду има добрих људи, људи који имају слуха за овакве ствари. Овај пројекат не би могао бити проведен до краја да није било помоћи свих оних који су били заинтересовани за њега. Захвалила бих се ИОМ-у, који је омогућио да учествујемо на њиховом конкурсу и који је дао финансиску подршку за одређене ствари које су нама биле потребне, затим Гарден центру „Миловановић“ и њиховим младим инжењерима који су нам дизајнирали табле и натписе које смо поставили у парку. Такође, захвалила бих се Градској управи Града Бијељине који је препознао наше идеје и ослободили нас свих такси и изашли максимално у сурет, те обезбедили да се те табле и физички поставе у поставе, а ту је и компанија „Елвако“ да нема ње ове табле не би ни постојале. Много њих је подржало ову идеју коју су ова деца изнедрила и мислим да је идеја јако корисна за читав град и да сви треба да будемо поносни на њих“, истакла је Шеовац.



Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине  казао је да је Градска управа Града Бијељина омогућила постављање табли у Градском као парку , као и да је пружила другу ресурсну подршку која је била потребна у овом пројекту, те се захвалио свима који су учествовали у овом пројету, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина, наставници Виолети Шеовац, ученицима који су учествовали, те компанији „Елвако“, Гарден центру „Миловановић“ и ИОМ-у који је финансијски подржао овај пројекат.

-Градска управа Града Бијељина увијек ће бити ту да подржи овакве пројекте. Табле које су постављене, добро ће доћи како ученицима, туристима, али и старијима који нису упознати које се све биљне врсте налазе у нашем парку“, истакао је Остојић.



Далибор Милованоћ, дипл. инж. хортикултуре из Гарден центра „Миловановић“ казао је да су радо дали свој допринос у овом пројекту, те да је њихов радни задатак био да детерминишу врсте које се налазе у Градском парком, осмисле дизајн табли и процјену колико је које стабло битно за Градски парк.

-Колегиница Љиљана и ја смо несебично дали своје знање, вријеме и надамо се да је успјело. Ово све је урађено због малишана, јер они су наша свијетла будућност. Драго нам је што смо могли да учествујемо у пројекту и помогли им да остваре своје снове“, закључио је Миловановић.


 
Овом приликом, ученици који су учествовали у пројекту припремили су рецитаторски програм посвећен природи, волонтирању, екологији и вриједностима које су у данашње вријеме изузетно битне.

Омладинске иницијативе „Стаза знања“ и изложба „Човјек против природе“ реализују се у склопу пројекта „Ангажовање младих у еколошке и друштвено – економске одрживе иницијативе у БиХ“ уз подршку ИОМ – овог Развојног фонда.

Семберија инфо