Квалификације за Свјетски куп хармонике :: Semberija INFO ::

 

Квалификације за Свјетски куп хармонике


 У сали Соколског дома у Бијељини данас се одржавају квалификације за Свјетски куп хармонике који ће се у септембру ове године одржати у Бијељини. Квалификације су организоване за ученике средњих школа са подручја Републике Српске и ФБиХ, из Бијељине, Тузле, Бањалуке, Сарајева и Мостара.

Професор др Славиша Перић, директор Музичке школе “Корнелије Станковић”, оснивач Фестивала “Дани хармонике” каже да ће међу такмичарима који учествују на овогодишњем фестивалу бити изабрани учесници Свјетског фестивала хармонике.

Члан жирија у оквиру квалификација за средње школе за Свјетски куп, професор Артјом Нижниј каже да су преслушали извођење великог броја кандидата, из чега се може закључити да је изузетно висок ниво извођења музике на хармоници.



“Традиционално већ, на свим такмичењима и фестивалима хармонике, увијек су из земаља бивше Југославије на такмичења долазили изузетно добри кандидати”, каже Артјом Нижниј.

Професор Војин Васовић, члан жирија из Србије, такође, каже да је ниво извођења музике на хармоници изузетно висок.

“Преслушали смо шест кандидата, још морамо преслушати пет кандидата. Тешко ћемо одлучити и изабрати оне најбоље. Ипак , већ се назиру и фаворити који су показали најбоље знање. Већ неколико година сам у жирију “Дана хармонике”. У свим државама бивше Југославије још увијек се добро и квалитетно ради у основним и средњим музичким школама. Иначе, припадам старијој генерацији, а у жирију се налази и мој професор Радомир Томић, који је, такође, члан жирија. Веома сам поносан на квалитет музике на хармоници која се на овим просторима његује”, каже професор Војин Васовић.
 
Семберија Инфо