Отворени “Дани хармонике” у Угљевику: Фестивал окупио учеснике из 20 земаља :: Semberija INFO ::

 

Отворени “Дани хармонике” у Угљевику: Фестивал окупио учеснике из 20 земаља


Међународни фестивал "Дани хармонике" свечано је отворен вечерас у Угљевику концертом прошлогодишњих лауреата, а окупио је 150 учесника из 20 земаља.

Професор хармонике Славиша Перић рекао је у име организатора да је Фестивал посебан по томе што је увертира за Свјетски куп хармонике који ће се ове године одржати у септембру у Бијељини и Угљевику, први пут на нашим просторима, као најпрестижнија манифестација и највећа смотра хармоникаша.



Такмичење се одржава од најмлађих до студентских категорија.

-У оквиру такмичења имамо и избор представника БиХ за финале Свјетског купа, а осим такмичења фестивал садржи и мастер класове познатих свјетских педагога, као и концерте најпризнатијих свјетских умјетника хармонике- рекао је Перић.



Начелник општине Угљевик Василије Перић отворио је 15 Међународни фестивал “Дани хармонике” и поздравио све учеснике и такмичере те им пожелио добродошлицу у ову подмајевичку општину.

Перић је нагласио да је Угљевик по овом најзачајнијем фестивалу под Мајевицом постао препознатљив на свим меридијанима.

-Посебно сам задовољан јер ће се 76 Свјетски куп хармонике одржати у Бијељини и Угљевику а веома сам захвалан Музичкој школи “Корнелије Станковић” на свему ономе што чине за овај крај-рекао је Перић.

На свечаном отварању у Центру за културу "Филип Вишњић" наступили су Јуриј Шишкин, Артјом Нижник, Раду Ратои и Алексеј Мурза, који је прошлогодишњи лауреат фестивала.

Напризнатији свјетски извођач академске хармонике Рус Јуриј Шикин предсједава жиријем.

-Овогодишњи фестивал се разликује од претходних јер је ово почетак Свјетског купа хармонике. Желим да то сви осјете и доживе а посебно учесници овог фестивала-рекао је Шишкин.



Он је додао да је фестивал у рангу Свјетског купа хармонике јер такмичаре оцијењује жири који је познат широм свијета.

Организатори Фестивала су Музичка школа "Корнелије Станковић" и Удружење умјетника "Артист".