БИЈЕЉИНА: МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА


Традиционалном шетњом од просторија Дневног центра Отахарин, почело је обиљежавање Дана Рома, а потом је испред библиотеке “Филип Вишњић” уприличено подизање ромске заставе уз ромску химну. Драган Јоковић из Удружења Отахарин, подсјетио је да се Дан Рома обиљежава 8. априла и да је то веома важан за Роме цијелог свијета.

- Сваке године организујемо шетњу кроз град како бисмо указали на положај и потребе Рома, такође, да утичемо на доносиоце одлука, јер је ситуација у којој се налази ова популација, веома тешка”, рекао је Јоковић.



Замјеник Омбудсмана за дјецу РС Јованка Вуковић је истакла да је ово прилика да се скрене пажња на дјецу ромске популације.
- Најчешће се указује на проблеме образовања, здравства и сиромаштва,  затим радне експлоатације и просјачења. Интензивно се ради на превенцији и даљем унапређењу положаја ромске дјеце”, рекла је Вуковићева.



У име Градске управе, односно, Одјељења за друштвене дјелатности, Љубиша Станишић је изјавио да је у цијелој БиХ угрожен положај Рома, али да је Градска управа и Град Бијељина, препознатљив по односу и сарадњи са националним мањинама.

- Ромска популације је најбројнија и ми смо до сада имплементирали значајан број пројеката. Ове године завршава се и трећа стамбена зграда са шест станова за социјално угрожену ромску популацију, а обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за дјецу која иду у основну школу, као и школски прибор и ужину. Ове године смо из буџета планирали средства за запошљавање Рома, а то радимо у сарадњи са међународним донаторима. Посебно се захваљујем швајцарском Каритасу, Вијећу Европе и Министарству за људска права и избјеглице који, такође, издвајају значајна средства”, рекао је Станишић и нагласио да је опредјељење Градске управе да подигне квалитет живота ромске популације на већи ниво.

Поводом обиљежавања Дана Рома, у  Центру за културу “Семберија” планирана је и Јавна трибина у оквиру кампање “Ниједно дијете без заштите” са циљем подизања свијести о стандардима социјалне правде, о релевантном правном оквиру, политикама и стратегијама, које су битне за заштиту дјеце која су у ризику да остану жртве трговине људима и експлоатације.


​Семберија инфо - О. Стјепановић