Амбасадор Словачке посјетио бијељинске Словаке :: Semberija INFO ::

 

Амбасадор Словачке посјетио бијељинске Словаке


Током своје данашње посјете Бијељини амбасадор Републике Словачке у БиХ, Роман Хлобен посјетио је и Удружење Словака Семберије "Јурај Јаношик" и Словачку евангелистичку цркву у Бијељини. Амбасадор Хлобен је недавно преузео дужност и ово му је прва посјета некој словачкој заједници у БиХ. Двадесетак бијељинских Словака су дочекали амбасадора и упознали га са специфичностима своје заједнице, њеном историјом и изазовима.



- Словачка национална мањина у БиХ је једна од најмалобројнијих. По попису из 2013., који јесте застарио, али нам даје јаснији увид у стање на терену, у БиХ нас је било 173 од чега већина у Републици Српској. Од тог броја 20 до 25 породица, односно 89 Словака живjeло је у Бијељини. Окупљамо се око Удружења и наше цркве. Што се тиче свакодневног живота дијелимо сва искушења данашњице са својим комшијама. И нас брине што наши млади напуштају Бијељину у потрази за бољим животом", изјавио је Данијел Штефек, предсједник Удружења Словака Семберије"Јурај Јаношик". Он је нагласио да је сва сарадња Удружења "Јурај Јаношик" и амбасаде Републике Словачке базирана на пројектима који имају за циљ очување кључних идентитетских тачака словачке заједнице: језика, културе и обичаја.



- Радостан сам што сам данас у Бијељини. Имао сам раније данас састанак са челним људима Града Бијељина и ево ме сада у посјети код мојих сународњака. Амбасада Републике Словачке и до сада је била у контакту са Удружењем Словака из Бијељине гдје смо заједно радили на очувању и јачању културних веза ових људи са својом матицом. Желимо да нове генерације Словака не забораве словачки језик и културу и да у будућности буду мост сарадње између Босне и Херцеговине и Словачке", рекао је амбасадор Хлобен.


Семберија инфо - И. Гутић