БРЧКО: Обиљежена годишњица злочина у Бодеришту :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Обиљежена годишњица злочина у Бодеришту


Полагањем вијенаца на споменику и парастосом за погинуле борце и цивилне жртве рата у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на мјесном гробљу у Грбавици код Брчког, обиљежен је 8. март, годишњица злочина у Бодеришту.
 
Цвијеће је положено за 43 припадника Војске Републике Српске из тог краја, међу којима је и 13 бораца које су на данашњи дан, 1993. године у Бодеришту, заробили и масакрирали припадници такозване Армије БиХ. У питању је један од специфичних ратних злочина  гдје су поменути српски борци били искасапљени до те мјере, да их породице нису могле одмах идентификовати и препознати, а за који још нико није осуђен.


 
Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су чланови породица настрадалих, мјештани села, представници јавног и политичког живота Брчко дистрикта, међу којима је била и делегација ДНС-а Одбора дистрикта Брчко, у саставу: Загорка Буркановић, предсједник ДНС ОДБ, Добрица Куцаловић, члан Главног одбора ДНС, Татјана Пудић, потпредсједник и замјеник предсједника ДНС ОДБ, Ђорђе Самарџић, потпредсједник ДНС ОДБ, Слободан Пудић, члан мјесног одбора Грбавица и Далибор Петровић, предсједник Организације младих.
 
Овом приликом, предсједник ДНС-а Одбора дистрикта Брчко, Загорка Буркановић, рекла је: „Данас на овом мјесту присјећамо се Његошевих ријечи које заиста одјекују: "Чујем лелек ђе горе пролама". Молимо Господа да подари мир страдалима. Морамо га замолити на овоме мјесту, симболу јаука и туге, да нам подари памети да се зло више никада не понови. Једини плач да буде дјечији. Слава погинулим борцима и вјечно хвала."
 
"Све наше мисли данас су у молитви, за мир душа пострадалих. Слава погинулим борцима и вјечно хвала. Њихова жртва обавезује нас да чувамо Републику Српску, али једнако томе да учинимо све што је потребно, да сви људи у Босни и Херцеговини живе у миру и да се сви заједно радујемо животу.", истакао је Добрица Куцаловић, члан Главног одбора ДНС-а.
 
ДНС