ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА И УЖ "РОМКИЊА" :: Semberija INFO ::

 

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА И УЖ "РОМКИЊА"


Данас су представљени резултати спровођења досадашњег дијела пројекта "Информисана, здрава, активна" те потписивање Меморандума о сарадњи Удружења жена „Ромкиња“ из Бијељине са Домом здравља Бијељина.

- Пројекат "Информисана, здрава, активна" реализујемо од децембра 2022. године и планирамо да све његове фазе спроведемо до краја априла ове године. Иницијатор пројекта је Удружење жена "Ромкиња" уз велику и несебичну подршку нашег Дома здравља из Бијељине. Циљ који кроз овај пројекат настојимо реализовати јесте опште унапређење здравља жена Ромкиња", рекла је Радмила Тубић предсједница Удружења жена "Ромкиња".

У оквиру овог пројекта, посљедње суботе у фебруару организован је ултразвучни гинеколошки те мамографски преглед и преглед у Центру за ментално здравље за више од 20 жена Ромкиња.

- Сви љекари и медицински техничари запослени у ЈЗУ Дом здравља Бијељина пристали су да се ставе на располагање и помогну припадницима ромске заједнице у нашем граду, тако да они могу било када доћи у нашу установу и добити адекватну услугу без икакве накдане, партиципације или било каквог плаћања. У данас потписаном Меморандуму о сарадњи предвиђено је неколико модела путем којих ће здравствени радници Дома здравља вршити едукацију чланова ромске заједнице а посебно жена Ромкиња. Јако је важно ући у заједницу, међу људе који често немају праве информације када је у питању чување здравља и ослободити их страха да дођу на љекарски преглед", изјавила је директорка Дома здравља Бијељина, Данијела Ђукин.