СПОРАЗУМ О САРАДЊИ РСС И УДРУЖЕЊА ГЕА – РЕАЛИЗОВАТИ ИНИЦИЈАТИВЕ КОЈИМА СЕ ПОБОЉШАВА ПОЛОЖАЈ ЖЕНА ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ :: Semberija INFO ::

 

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ РСС И УДРУЖЕЊА ГЕА – РЕАЛИЗОВАТИ ИНИЦИЈАТИВЕ КОЈИМА СЕ ПОБОЉШАВА ПОЛОЖАЈ ЖЕНА ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ


Међународни дан жена који првенствено симболизује залагање за женска људска права, Женска снага Српске ове године је обиљежила потписивањем споразума о сарадњи са  Удружењем жена обољелих од карционома дојке ГЕА из Бијељине, с циљем да удруженим снагама раде на спровођењу иницијатива на локалном и републичком нивоу којима се може олакшати положај жена обољелих од карцинома дојке.


 
Женска снага Српске /ЖСС/ дефинисала је, по оснивању, да је један од циљева њеног дјеловања и залагање за увођење обавезујућих превентивних прегледа у здравству Републике Српске, по угледу на праксу нордијских земаља, када су у питању женски репродуктивни органи. Из ЖСС су поручили да кроз сарадњу са Удружењем ГЕА, а уз помоћ одборника и посланика ове странке, иду ка том циљу.
 
Споразум о сарадњи потписале су предсједница Женске снаге Српске Маја Тасовац и предсједница Удружења ГЕА Сања Дринић.
 
Након потписивања Тасовац је истакла да је споразумом дефинисано пет тачака међусобне сарадње и да је ово потписивање природан слијед након Панел-дискусије „Октобар је роза боје“ одржане у октобру прошле године.


 
- Наши одборници и посланици пружиће подршку овом удружењу и свим женама обољелим од ове болести тако што ће радити на реализацији иницијатива до којих дођемо заједничким радом. На панелу смо дефинисали да су то - увођење обавезујућих превентивних прегледа, регулисање новчане накнаде за степен тјелесног оштећења, финансирање имуно терапија, прилагођавање радног мјеста од стране послодаваца и отварање центра за подршку породицама чији чланови оболе од водећег малигнитета у свијету – карцинома дојке -  навела је Тасовац.
 
Ђуја Пејић из Удружења жена обољелих од карцинома дојке ГЕА сматра да је сарадња политичких партија и удружења грађана, посебно оних која окупљају жене са тјелесним оштећењима изазваним карциномом, пут ка доношењу важних закона и правилника који ће им олакшати свакодневицу.


 
- Годинама покушавамо да упознамо јавност о важности превенције, методама лијечења, разбијању табуа који важе за карцином дојке. Ове ствари се морају рјешавати системски и са њима морају бити упознати и политички субјекти, како би исправно дјеловали при доношењу одлука у парламентима. Данашњи споразум значи да смо опредијељене за унапријеђење женских људских права, посебно у сегменту здравствене заштите – закључила је Пејићева.
 
Женска снага Српске прошле године обиљежила је Осми март подршком раду Сигурне куће Фондације “Лара”, ове године подршком Удружењу ГЕА, с основним циљем да кроз заједнички рад са женским удружењима, политичко дјеловање жена у странци буде конкретно и видљиво, како би стварали боље услове живота за све – здрава жена, мајка, кћерка, сестра, супруга – здрава породица и нација.


 
Руководство РСС-а је умјесто куповине ружа и поклона својим чланицама, прошле године откупило декоративне декупаж кутије које праве жене смјештене у Сигурној кући, а ове године чланице Удружења ГЕА обрадовало је симболичним поклон-ваучерима.