Директор Развојне агенције Града Бијељина Марко Влачић: Зашто касне исплате подстицаја за младе привреднике? :: Semberija INFO ::

 

Директор Развојне агенције Града Бијељина Марко Влачић: Зашто касне исплате подстицаја за младе привреднике?


Млади привредници Бијељине, који су крајем прошле године испунили услове Јавног  позива и са Развојном агенцијом Града Бијељина потписали уговоре о додјели подстицаја за самозапошљавање младих до 35 година, још увијек чекају да им градоначелник Љубиша Петровић и Одјељење за финансије Градске управе Бијељина исплате новац.

Како је у својој изјави потврдио директор Развојне агенције Града Бијељина Марко Влачић, средства за 26 младих привредника, који су у децембру 2022. потписали уговоре, требала су бити оперативна и на рачунима привредника до краја прошле године, али се то није десило.



„Више пута сам телефоном контактирао Одјељење за финансије Градске управе, гдје ми је речено да нема новца за реализацију ових уговора. То ми се чини прилично невјероватним јер је током протекла два мјесеца из градског буџета исплаћено  више од милион конвертибилних марака разним спортским клубовима, удружењима и то по захтјевима. Не знам шта се дешава и по којим критеријима градоначелник и Одјељење за финансије Градске управе исплаћују буџетска средства, али није добро да се овако ради и да се младим привредницима не исплаћују средства која су неопходна да наставе започети посао“, каже Влачић.

Како сазнајемо, Градска управа је 17. фебруара ове године, по основу уговора са Развојном агенцијом, ипак извршила уплату средстава двојици младих предузетника, али те уплате нису приказали на званичној веб страници Града Бијељина. Будући да се вијест о овој уплати брзо проширила међу младим привредницима који чекају новац, притисци на Развојну агенцију Града Бијељине су се појачали.

Директор Развојне агенције Марко Влачић каже да га сваког дана зову млади привредници и питају због чега је некима исплаћен новац, а некима није.

„Немам одговор на то питање, осим да постоји могућност да је ријеч о политици и актуелним политичким дешавањима у Бијељини, повезаним са покретањем опозива градоначелника Љубише Петровића. Развојна агенција се не бави политиком, већ потребом да се на један легалан и транспарентан начин помогне младим привредницима. Само у протеклој години додијелили смо око 400.000 км подстицаја за различите старт уп програме и мала и средња предузећа која воде млади људи. Критеријуми за додјелу тих средстава увијек су били прецизни и средства смо додјељивали само онима који су испунили услове из јавних позива. Увјерени смо да је то добар начин да млади људи остану у нашем граду и да било какво мијешање политике у ове пројекте наноси огромну штету њиховој реализацији“, поручио је Влачић.

Он је додао да би Развојна агенција за шест мјесеци од потписивања уговора требала да проведе контролу додијељених средстава.

„Сада то нећемо моћи да урадимо, због очигледног кашњења и немара Градске управе и градоначелника Љубише Петровића, који пуна три мјесеца касне са исплатом средстава младим привредницима“, закључио је Влачић.