ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНУ ИЗРАДУ САЈТОВА ЗА ПРИВРЕДНА ДРУШТВА :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНУ ИЗРАДУ САЈТОВА ЗА ПРИВРЕДНА ДРУШТВА


Уводне информације
 
Питање дигитализације, односно дигиталне трансформације у јавном и приватном сектору посљедњих година добија на све већем значају, док је пословање на свјетском тржишту и стварање контаката са иностраним и домаћим партнерима без дигиталног идентитета готово незамисливо.

Привредна комора Републике Српске, након свеобухватног процеса прикупљања података од привредних друштава идентификовала је три изазова са којима се привреда суочава у овом тренутку, гдје је дигитализација један од кључних.

Пројекат има за циљ да помогне развој пословања привредних субјеката, без обзира на дјелатност и капацитете предузећа. Један од главних циљева је развој дигиталног пословања привредних субјеката, убрзање економског развоја преко унапређења пословног окружења.

Тренд дигитализације посебно је изражен од појаве вируса корона и свих његових посљедица, када су одређене индустрије који раније нису имали фокус на Интернет продаји, искористили су овај тренутак да подигну “онлине” продајне капацитете. Иако је повећање свијести о потреби дигитализације и примјене нових технологија узрокован и недостатком радне снаге, захтјевима страних тржишта, примјеном различитих стандарда у пословању, све израженијим проблемима у области климатских промјена, енергетике/енергије и поремећајима у ланцима снабдијевања, као и поскупљењима у области репроматеријала, сировина, енергената, те појавом високе стопе инфлације, пословање на свјетском тржишту и стварање контаката са домаћим и иностраним партнерима без дигиталног маркеринга готово је немогуће.

Како су активности Привредне Коморе усмјерене на заступање чланица, повезивање привредника и унапређење економских односа Републике Српске као и стварање повољнијег пословног амбијента, а препознајући значај маркетинга и дигиталне промоције привреде Подручна привредна комора Бијељина покреће Пројекат ''Корпоративни веб идентитет привреде'' гдје ће кроз овај јавни позив извршити селекцију фирми из области малих и средњих предузећа који ће бесплатно добити на Веб сајт.
 
Опис пројекта
 
Предметни Јавни позив расписује се у сврху пријава за учешће у програму израде Веб сајта компанија. Пројекат и радионица фокусирана је на потребе привреде за модерним вјештинама и знањима, како би били што видљивији на данашњем тржишту.
 
Универзитет у Источном Сарајеву-Факултет пословне економије Бијељина кроз студијски програм Пословна информатика садржи градиво које обухвата теоријска и практична знања из области примјене информационо-комуникационе технологије у пословању. На тај начин, овај студијски програм образује кадрове који су у свијету и код нас дефицитарни.

Полазници студијског програма ће у оквиру редовних наставних активности и практичног дијела наставе радити на дизајнирању и креирању Веб адресе компанија.  

ИТ фирме из Бијељине ће врштити менторисање уз могућност прикључивања студената на стручну праксу. Дакле, синергија учесника у пројекту, поред финалног производа за привредна друштва, треба да омогући нова примјењена знања у пракси за студенте као и да отвори могућност њиховог запослења.

Град Бијељина–Одсјек за локални економски развој и европске интеграције ће у оквиру Иновационог центра за одрживи развој (ИнЦОР) омогућити свим учесницима Пројекта радионицу а кориштење алата у оквиру презентације за рад у реалном окружењу и свако правно лице ће добити свој под-домен у трајању од 12 мјесеци (бесплатно), како би у сваком моменту могао радити на свом интернет сајту и презентовати свој бизнис.
 
Радионица за кориштење Веб сајта је бесплатна и одржаваће се у Иновационом центру за одрживи развој – ИнЦОР, Филипа Вишњића 17 (изнад кафића „Garden Pub“), а обуку ће изводити тренери и професори са искуствoм у развоју веб технологија.
 
Методологију праћења, извјештавања и активностима пројекта вршиће одјељење пројектних активности ПКРС-Подручна приивредна комора Бијељина.
 
Ко може аплицирати?
 
Представници МСП-а који немају Веб сајт са пријављеним мјестом пословања у Бијељини, регистровани најмање годину дана.
 
У случају да будете изабрани да учествујете у Пројекту обавезно је присуство на дводневној радионици из области кориштења веб сајта.
 
У случају да будете изабрани да учествујете у Пројекту обавезно је да доставите све потребне податке о свом привредном друштву.
 
У случају да не доставите потребне податке у предвиђеном року о свом привредном друштву нећете имати право на учешће у Пројекту.
 
У случају да пријава буде непотпуна нећете имати право учешће у Пројекту.
 
Како априлицирати на обуку?
 
Пријаве се достављају искључиво електронски и подносе се најкасније до 10.03.2023. године до 23:59 часова. Пријавни образац је доступан на сљедећем линку:

https://docs.google.com/forms/d/1Lw5xgkA6BQ3JZMSsQQTtLIlXUH5j_SaIOAZr8d6tqeI/edit
 
Након истека периода за прикупљање пријава, апликанти ће бити информисани о резултатима.
 
Број привредних друштава којима ће бити омогућена бесплатна израда веб сајта је ограничен.
 
Гдје могу добити више информација?
 
Више информација могуће је добити у Подручна привредна комора Бијељина, Стефана Дечанског бб Бијељина, на телефон +387 (0)55 490 127 или путем е-mail-а [email protected]