УЈЕДИЊЕНИ ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА :: Semberija INFO ::

 

УЈЕДИЊЕНИ ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА


У организацији Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ у Центру за културу одржана је конференција за медије поводом промоције пројекта ,,Уједињени за заустављање насиља над женама“.
 
На конференцији су говориле програмска директорица у ,,Отахарину“ Бојана Јовановић И предсаједница Удружења жена ,,Ромкиња“ Сабира Хашимовић.
 
Како је истакнуто, пројекат ,,Уједињени за заустављање насиља над женама“ је регионални пројекат који је проведен у периоду од јула 2018. године до јула 2019. године, а подржан је од стране УН Wомен организације.  
 
-Пројекат је регионални, а проведен је у Србији, Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Све ове земље су чланице Уједињених нација и Вијећа Европе, те потписнице бројних међународних аката који се односе на људска права, једнакост и унапређење положаја жена, указала је Бојана Јовановић истакавши да је циљ пројекта да се допринесе развоју мјера усмјерених на вишеструке неједнакости и друге облике дискриминације и насиља над ромским женама, као и јачање капацитета Ромкиња како би биле у могућности да прате, извјештавају и заговарају провођење међународних стандарда заштите предвиђених Конвенцијом Вијећа Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиљу у породици ( Истанбулска конвенција) и Конвенције о уклањању свих облика дискриминације над женама ( ЦЕДАW).
 
Како је речено, специфичност овог пројекта, у односу на неке друге пројекте који се баве женским људским правима, је да се по први пут ставља у фокус то у којој мјери су Ромкиње заштићене међународним стандардима за заштиту женских људских права.

 -У БиХ је истраживањем обухваћено око 200 Ромкиња, те око 50 представника разних институција које су задужене за заштиту женских људских права и генерално људских права, наводи Бојана Јовановић додавши да је поред Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“, које је координирало овај пројекат, у пројекту учествовало Удружење жена ,,Ромкиња“ из Бијељине, Удружење жена ,,Ромска дјевојка“ из Прњавора, Омладинска иницијатива ,,Буди ми пријатељ“ из Високог, Удружење грађана ,,Земља дјеце“ из Тузле, Удружење жена ,,Маја“ из Кравице и Центар за психолошку помоћ ,,Сенсус“ из Мостара.
 
Као резултат пројекта произашао је национални извјештај који се зове ,,Глас Ромкиња за равноправност“. Национални извјештај је  доступан у електронској форми, а и путем веб сајта удружења ,,Отахарин“. Поред националног, урађен је и регионални извјештај који ће бити представљен на конференцији која ће се одржати у Београду 18. септембра.
 
-У извјештају ,,Глас Ромкиња за равноправност“ је свеобухватно представљено на који начин се поменути стандарди поштују када је у питању заштита Ромкиња од насиља и дискриминације, те дати закључци и препоруке на који начин да се унаприједи заштита Ромкиња, каже Сабира Хашимовић појаснивши да је извјештај настао као резултат истраживања које је, поред Бијељине, проведено још у Тузли, Мостару, Братунцу, Високом и Прњавору.
У овим бх. локалним заједницама бавили су се проблемом образовања, здравствене заштите, малољетничких бракова и заштитом од насиља, те истичу да се начин на који институције представљају свој рад знатно разликује од субјективног доживљаја жена које су биле изложене насиљу или су биле изложене неким облицима дискриминације.
 
Семберија ИНФО/ М: Решидовић