У МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У БИЈЕЉИНИ ОД ЈУЧЕ ЗНАМЕЊЕ ЦАРСКОЈ ПОРОДИЦИ: ОВЈЕКОВЕЧИЛИ РОМАНОВЕ :: Semberija INFO ::

 

У МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У БИЈЕЉИНИ ОД ЈУЧЕ ЗНАМЕЊЕ ЦАРСКОЈ ПОРОДИЦИ: ОВЈЕКОВЕЧИЛИ РОМАНОВЕ



У порти Манастира Свете Петке, у бијељинском насељу „Пет језера“, који је, док је био активан архијереј, изградио, у руском стилу, тадашњи епископ зворничко-тузлански Василије, од јуче се налази монументални споменик, висок скоро пет метара, посвећен царској породици Николаја Другог Романова.

 

Фигуративну композију урадио је, у бронзи, вајар из Београда Милош Комад, а тај дио споменика финансирао је умировљени епископ Василије. Комлетан пројекат спомен обиљежја, са постаментом, и постављањем у порту, дјело је руку али и финансија академика Драга Мирковића, ликовног умјетника, и његове породице, великог хуманисте и црквеног добротвора. Мирковић је одабрао и на умјетнички начин исписао, поред осталог, поруке Сергеја Бектајева, руског националног пјесника, поруке цара Николаја Србима, текстове Света Петра Цетињског, Достојевског, Пушкина…

                    
- Ово је, од срца, дар роду и нашој Цркви уочи највећег и најрадоснијег православног празника Божића - истичу дародавци. Желимо да, за сва времена, буду, не само сабране, већ и разумљиве и схваћене ове поруке.Трагедија Романових није само њихова трагедија и руског народа, већ свих нас који смо, са њима, били остали и, сигурно је, да ћемо заувек остати братски блиски.


За Семберија инфо - Младен Василић
​Фото - В. Митрић