Подручна привредна комора Бијељина: Повећан и извоз и увоз робе :: Semberija INFO ::

 

Подручна привредна комора Бијељина: Повећан и извоз и увоз робе


У години која је на измаку, мјеста за велико задовољство, када су у питању привреда и привредна кретања, и нема превише, изјавио је Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина на традиционалном годишњем сусрету с новинарима, истакавши да Подручна привредна комора, заједно са Републичком привредном комором, од Владе Републике Српске очекују смањење, још увијек изузетно високих, оптерећења на рад.



 „Имамо значајан број непореских давања, изражени су проблеми у финансирању неколико сектора у Републици Српској, попут здравственог сектора, а изузетно је висока стопа неликвидности када је у питању функционисање јавних предузећа. Још увијек је велики  удио сиве економије у привреди РС. Уколико ово успијемо ставити у фокус рјешавања надлежних институција и надлежних министарстава, онда се можемо надати успјешнијој привредној ситуацији у 2023. години“, изјавио је Савић.

Оптимизам замијењен песимизмом  

Славица Марковић, директор Подручне привредне коморе Бијељина изјавила је да се почетком 2022. године кренуло с оптимизмом, јер је било ријешено питање пандемије вируса корона и постепено смо се почели враћати у уобичајене радне токове.



 „Међутим, оно што се догодило у Украјини, утицало је на преокрет комплетне ситуације. Суочени смо са високим цијенама енергената, репроматеријала, хране, а све је то утицало на нашу привреду, која је мала и углавном увозно орјентисана. На тај начин смо, практично, увезли инфлацију у РС и БиХ.Што се тиче инфлације, до краја октобра 2022. године, у односу на годину дана раније, она је износила 14,7 одсто. За једанаест мјесеци инфлација је износила 11,7 одсто, што показује да су цијене потрошачких добара у јавној потрошњи расле. Највише су расле цијене у сектору хране, млијека око 42%, уља око 31%, а генерално поскупљење хране износило је око 24,4%. Што се тиче других економских показатеља за једанаест мјесеци, извоз је повећан за 21%, тако да је извоз РС износио око пет милијарди КМ, док је увоз износио око 6,5 милијарди КМ. И увоз је повећан за око 29,8 одсто. Ови подаци показују да је наша привреда, до новембра ове године,  добро пословала, упркос повећању цијена енергената и репроматеријала. 

Сектор грађевинарства остварио велики раст

Сектор грађевинарства је остварио велики раст у овој години, што је узроковано високим цијенама и потражњом станова. Људи су се опредјељивали за то да новац улажу у некретнине. Дигитализација улази у све сфере живота, тако да је и Привредна комора РС за привреднике направила једну дигиталну платформу „Инфо биз“, гдје се налазе сви подаци о едукацијама, сајмовима, законима у процедури и јавним расправама, дакле, о свему ономе што може олакшати рад и пословање наших привредника“, истакла је Славица Марковић, нагласивши да је у години иза нас БиХ добила кандидатски статус, што би требало да буде позитиван знак за стране инвеститоре.

„ Добијањем кандидатског статуса повећава се политичка и економска стабилност, те очекујемо већи прилив инвестиција у години која је пред нама. Рачунамо и на лакши приступ фондовима ЕУ. У 2023. години, с обзиром на то да зависимо од  иностраних пословних партнера, стабилизација тржишта на глобалном нивоу може утицати и на стабилизацију  привредног стања код нас“, изјавила је Славица Марковић, нагласивши да је задржавање радне снаге један од кључних задатака у 2023. години.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић