ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ ОБИЧАЈА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ ОБИЧАЈА


Фестивал народних обичаја "Козјачки сусрети" окупио је у лопарском насељу Козјак бројне мјештане мајевичког краја на празник Светог пророка Илије - Илиндан.

Организатори манифестације су Мјесна заједница Козјак и Српско просвјетно-културно друштво "Просвјета", а генерални покровотељ општина Лопаре.



Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић, који је мјештанин Козјака, рекао је да се ова манифестација одржава са циљем дружења мјештана и људи из дијаспоре и очувања обичаја и традиције овог краја и српског народа.

Ристић је додао да су у овом мјесту урађени бројни инфраструктурни пројекти заједничким радом мјештана, дијаспоре и општине Лопаре.

"Козјачким сусретима" присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.
"Људи овог краја на традиционалан начин данас прослављају Светог пророка Илију, али и евоцирају сјећање на борбу која је изњедрила Републику Српску и на погинуле борце", рекао је Савчић.



Културно-умјетничком програму претходио је парастос за три погинула борца Војске Републике Српске из Козјака.
Предсједник Мјесне заједнице Козјак Василије Обреновић рекао је новинарима да у овом мјесту има 120 домаћинстава, те да је село сложно и добро организовано, посебно када је ријеч о изградњи инфраструктуре.
У оквиру "Козјачких сусрета" одржана је и "Котлићијада" која је окупила 13 екипа, а побједичка је била екипа жена "Понос Козјака".