Сјај Херцеговине у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Сјај Херцеговине у Семберији


У уторак, 15. новембра одржан је састанак иницијативног одбора Удружења Херцеговаца у Бијељини.
 
Као што позната изрека каже: „Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели“ тако је и Семберија постала нови завичај бројним Херцеговцима који су се у нашу равницу досељавали у потрази за бољим животом или у временима ратова и других недаћа. Захваљујући томе, знатан број данашњих становника Бијељине води поријекло или су рођени у Херцеговини.
 
Идеја да се оснује удружење постоји већ дуго година и ове године се окупило неколико људи и основало Иницијативни одбор, са жељом да ту идеју спроведу у дјело. Иницијативни одбор броји 14 људи који су препознатљиви у својим професијама, међу којима има универзитетских професора, доктора, политиколога, привредника, адвоката, правника и економиста. Овом приликом је договорено да ће удружење бити отворено за све који се осјећају као Херцеговци, без обзира на мјесто рођења.
 
Поред Бијељине, у којој ће бити сједиште, планирано је да удружење буде регионалног карактера и да својим радом обухвати и сусједне локалне заједнице јер је читаво ово поднебље богато људима из Херцеговине, од којих су неки дошли прије 10 или 20 година, неки прије 50, а неки прије 150 и више година.
 
На наредним састанцима ће се утврдити полазне основе за израду потребне документације удружења, као и за формирање органа који ће чинити удружење. Жеља оснивача је да се кроз удружење повежу Херцеговина, из које су потекли и Семберија, у којој граде свој живот, породице и пословање.
 
Иницијативни одбор позива све заинтересоване да прате средства информисања и да се укључе у рад будућег удружења. Такође , сви заинтересовани грађани се могу јавити члановима иницијативног одбора или на фејсбук-страницу Удружења Херцеговаца у Бијељини како би заједно повезали прошлост и будућност њихова два завичаја.